Anasayfa » Hararet Göstergesi Nedir? Hararet Göstergesi Neden Düşer?

Hararet Göstergesi Nedir? Hararet Göstergesi Neden Düşer?

by Autocom
0 yorum
Autocom | Hararet Göstergesi Nedir? Hararet Göstergesi Neden Düşer?

Günlük hayatın vazgeçilmezi olan otomobiller her ne kadar birbirinden farklı ve gelişmiş donanımlara sahip olsalar da ortak noktada temel göstergelere sahiplerdir. Çoğunlukla gösterge panelinden izleyebileceğiniz ve oldukça basit bir şekilde kontrol edebileceğiniz bu unsurlar hem güvenli bir yolculuk için hem de maddi kayıplar yaşamanızı önlemek adına önem taşır. Panelde yer alıyor ise hararet göstergesi takip edilmesi gereken önemli göstergelerdendir. Hararet, motorun anlık sıcaklık seviyesini gösterir, bu göstergenin düşük ya da yüksek olması motor sıcaklığında bir sorun olduğunu ifade eder ve zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir. Peki bu durum neden gerçekleşir ve ne yapmak gerekir?

Hararet Göstergesi Neden Düşer?

İçten yanmalı motorlar ile çalışan araçlarda yakıt tüketimi sırasında yüksek oranda ısınma gerçekleşir. Bu yüksek ısı, motor ve motor aksamında yer alan birçok parçanın da zarar görmesine sebep olabilir. Termostat, hararet müşürü, devirdaim, radyatör gibi parçalar ve bu parçalara bağlı olarak da soğutma suyu ve soğutma fanı motor ısı seviyesini düzenler ve sağlıklı seviyede tutulmasını sağlar. Hararet göstergesinin yükselmesine soğutma suyunda azalma, fan arızası, radyatörün hava yapması, hatalı vites geçişleri, aracı fazla zorlama gibi kullanıcı hataları sebep olabilir. Araçta hararet normal şartlarda hiçbir zaman aniden yükselme ya da düşme yaşamaz. Hızlı artış ya da düşüşün sebebi termostat arızası olabilir. Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir. Soğutma sistemi unsurları içerisinde yer alan devirdaim pompası, motor ısısını belirli bir seviyede tutabilmek için radyatörde bulunan soğutma suyunun dolaşımına katkı sağlar. Devirdaim pompasında bir kaçak var ise araç hızı arttıkça hararet göstergesinde düşme eğilimi görünür. Hem termostat hem de devirdaim pompası arızasında motordaki su dengesi bozulur, hararet seviyesinde değişim gerçekleşir. Hararet göstergesinin düşmesine sebep olabilecek bir diğer parça da hararet müşürüdür. Termostatın yakınında yer alan bu parça, motor suyunun sıcaklığını gösterge panelinde yer alan hararet göstergesine iletmekle görevlidir. Aracın çalışması üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmayan hararet müşürü arızalandığı takdirde gösterge paneli doğru ısıyı göstermeyecektir. Bu sorun da sürücü fark etmeden birçok farklı arızanın gerçekleşmesine sebep olabilir. Son olarak gösterge sistemindeki olası bir arıza da motor hararet göstergesinin hatalı bir şekilde düşmesinin nedenlerinden birisidir.

Araçlarda Hararet Göstergesi Düşerse Ne Yapılmalı?

Motor sıcaklığında gerçekleşecek olağan dışı bir düşüş, motor ömrü açısından çok büyük öneme sahiptir. Aracın hararet göstergesi her zaman takip edilmeli, periyodik bakımlarda soğutma sistemine ait termostat, fan, hararet müşürü, soğutma suyu seviyesi gibi tüm parçalar kontrol edilmelidir. Hararet seviyesindeki değişimler ciddi maddi kayıplara sebep olacağı için seyir halinde iken bu seviyede bir artış ya da düşüş gözlemlenirse sürüş güvenliği için mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır. Bu sayede güvenli ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşamak için gereken önlemleri aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.