Anasayfa » Elektrikli Otomobiller Nasıl Çalışır?

Elektrikli Otomobiller Nasıl Çalışır?

by Autocom
0 yorum
Autocom| Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Elektrikli otomobiller, her geçen gün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilen otomobil türüdür. Bataryalı elektrikli otomobil (BEV) olarak adlandırılan bu otomobillerin nasıl çalıştığını anlamak için ilk olarak bu araçların ne olduğunu detaylı aktarmakta fayda var. Elektrikli otomobiller, herhangi bir elektrik kaynağından batarya içine depolanan enerjiyi kullanarak motorların hareket ettirilmesi prensibiyle çalışır. Elektrikli otomobiller ve hibrit otomobiller, depolanan enerji sayesinde aracın modeline bağlı olarak uzun süre trafikte rahatlıkla kullanılabilir.

BEV otomobillerin çalışma mantığında, güç kaynağından alınan enerjinin bataryaya doğru bir şekilde aktarılması önemlidir. Tüm dünyada kullanılan elektrikli otomobillerin aslında birden fazla türü vardır. En çok tercih edilen tür ise ev tipi priz ve istasyonlardaki güçlü çıkışlarla şarj edilen bataryalarla elde edilen enerjiyi kullanan otomobillerdir.

Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Autocom| Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Hibrit teknolojisi ile çalışan otomobillerin ne olduğuna değinmek onların çalışma prensibini anlamaya yardımcı olabilir. “İlk olarak hibrit otomobilin elektrikli otomobilden farkı nedir?” sorusuna cevap verilebilir. Hibrit otomobilleri elektrikli otomobillerden ayıran en önemli fark çalışma şekilleridir. Elektrikli otomobiller yalnızca elektrik motoru devreye girince çalışırken, hibrit otomobillerde iki farklı motor bulunur. Bu motorlardan biri elektrik enerjisiyle hareket ederken diğer motor klasik benzinlidir. Ancak hibrit araçlarda elektrikli motorlar benzinli motora destek olmak için kullanılır. Aslında asıl işlev gören motor klasik benzinli olandır. Hibrit otomobil, kısaltılmış haliyle HEV, kalkış anında yalnızca elektrik motoru ile çalışır ve araç bu elektrik enerjisi ile hareket eder. Hareket ettikten sonra ise benzinli motor devreye girer. Araçlarda yakıt tüketiminin en fazla olduğu an çalıştırma ve kalkış anı olduğu için bu pozisyonlarda elektrik motoru kullanılır. Hibrit otomobillerde elektrik motoru içten yanmalı motora paralel ya da seri olarak bağlanır. Hibrit güç düzenleyicisi elektrik motoru ve akü arasındaki bağlantıyı sağlayarak araca gereken gücü verir.

Elektrikli Otomobil Türleri Nelerdir?

Autocom| Elektrikli Otomobil Türleri Nelerdir?

Otomobil türlerini birbirinden ayıran en önemli fark çalışma prensipleridir. Aslında hepsinin güç kaynağı değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye otomobil pazarında tüm bu yeni nesil araçlara elektrikli otomobil denir. Bu otomobillerin ikisi yukarıda belirtildiği üzere tamamen elektrikli motor enerjisiyle çalışan (BEV) ve hibrit teknolojisi ile çalışan (HEV)’dir. Bu iki otomobil türünün yanı sıra üç farklı elektrikli otomobil türü bulunur. Bu modeller ve çalışma prensipleri şöyle açıklanabilir:

  • Hafif Hibrit Otomobiller (MHEV – Mild Hybrid Electric Vehicles): 48 voltluk bir elektrikli batarya ile desteklenen bu otomobiller, düşük yakıt tüketimi ve yumuşak sürüş deneyimi sunar. Frenleme esnasında kazanılan enerjiyi kullanan marj jeneratörü içten yanmalı motora destek olur.
  • Plug-in Hibrit Otomobiller (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicles): Hem benzin hem de elektrik motorunu kullanan otomobil türlerinden biridir. Geleneksel hibrit otomobillerin aksine bataryaları daha büyüktür ve bu bataryalar prize takılarak şarj edilebilir. İçten yanmalı motorun yardımı olmadan elektrik enerjisi ile aracın 15-50 km arasında hareket etmesini sağlayabilir.
  • Yakıt Hücreli Otomobiller (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle): Hidrojenle çalışan bu otomobil türü de elektrikli otomobil çeşitleri arasında sıralanır. Bunun nedeni bu otomobillerin oksijen ve hidrojeni elektrik enerjisine dönüştürerek kendi elektriğini üretmesidir. İçinde içten yanmalı motor bulunmayan bu otomobiller, gerekli bütün enerjiyi kendi başına üretir.

Siz de ikinci el elektrikli ve diğer otomobiller konusundaki alım-satım işlemlerinizi Autocom.com.tr aracılığıyla güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı fiyatlandırma yazılımı Indicata kullanarak aracınıza ön fiyat veren Autocom ile, global uzmanlığı güvencesinde, İstanbul’da 4, İzmir’de 1 alım-satım noktasında ekspertiz işlemlerinizi hızlı bir şekilde tamamlayarak iki saat içinde aracınızı nakite çevirebilirsiniz.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.