Anasayfa » Araba Yağ Sıcaklığı Uyarısı Neden Olur?

Araba Yağ Sıcaklığı Uyarısı Neden Olur?

by Autocom
0 yorum
Autocom | Araba Yağ Sıcaklığı Uyarısı Nedir?

Motor yağı araçların motorunun ve motora bağlı parçalarının verimli bir şekilde çalışması için hayati öneme sahiptir. Yağın miktarı ve kalitesi araç motorunun performansını etkiler. Fakat uzun süreli hız yapılması veya farklı nedenlerden dolayı motor yağı aşırı derecede ısınabilir. Bu da araba yağ sıcaklığı uyarısına sebep olur.

Araba Motoru Ne Kadar Sürede Isınır?

Autocom | Araba Motoru Ne Kadar Sürede Isınır?

Araca bindikten sonra rölantide bekleme yapmazsanız motor performansı için etkili bir adım atmış olursunuz. Aracınızı çalıştırdığınızda gaz basmanız çok faydalı bir hareket değildir. Yapmanız gereken 4-5 dakika rölantide bekleme yerine 5-10 saniye kadar beklemek olmalıdır. Marşa bastıktan sonra 5-10 saniye kadar beklemelisiniz. Aracın motorunu ısıtmak yerine hava sıcaklığına göre değişen ısınma süresini sürüşe dahil etmelisiniz. Dizel arabalarda motor yakıt ve havanın ateşlemesiyle çalışırken, benzinli arabalarda ateşleme bujilerle sağlanır. Motoru çalıştırma esnasında motorun ihtiyacı olan ısıyı aldığından emin olmalısınız. Dizel arabalar soğuk havalarda çalışırken bazı durumlarda zorluk çıkarabilir. Sürücü araba kilidini ve kapısını açınca kızdırma bujileri devreye girerek rölanti süresini kısaltır. Eski model olan dizel arabalarda bekleme süresi 30 saniye kadar olurken yeni nesil dizel arabalarda bu süre 7-8 saniye arasında değişir. Dizel arabalarda sürüşten önce motoru ısıtmak gerekir ancak benzinli otomobillerde durum böyle değildir. Çünkü dizel arabalarda hava-yakıt karışımının daha iyi ve daha fazla pompalanmasını sağlayan daha gelişmiş sensörler vardır. Benzinli araçlarda motordaki yağ akışkanlarının kendine gelmesi için 30 saniye kadar rölantide kalınması gerektiği söylenir. Ancak -40 derece sıcaklıkta bile akışkanlığı koruyan yeni nesil motor yağı teknolojileri sayesinde bu sorun ortadan kalkar.

Motor Yağı Neden Aşırı Derecede Isınır?

Autocom | Motor Yağı Neden Aşırı Derecede Isınır?

Motor yağının aşırı derecede ısınmasına neden olan en önemli faktör uzun süreli olarak hızlı bir şekilde araba kullanmaktır. Bazı durumlarda ise motor soğutma suyunun, hava filtresinin ve fanın parçalarında arıza oluşursa yağ aşırı derecede ısınabilir.

Motor yağında sıcaklık aşırı derecede ısınırsa devirdaim sayesinde soğutma sağlanır. Fakat soğutma yapılmazsa ısı, yağın kalitesini düşürür. Kalitesi azalan yağ, motor parçalarına zarar verir. Zaman geçtikçe bu durum yüksek maliyetli motor arızalarına sebep olabilir. Motor yağının aşırı derecede ısınması ile motor yağı hararet yapar, yağlanma bozulur ve ciddi mekanik arızalar meydana gelir. Bundan ötürü aracınızda motor yağı aşırı ısınıyorsa aracı bir teknik servise götürerek teknik destek almalısınız. Bazı arabalarda motor yağı sıcaklığı için gösterge mevcuttur. Özellikle spor arabalarda kesinlikle motor yağı sıcaklığı göstergesi bulunur. Bazı arabalarda ise sonradan bu gösterge eklenebilir. Motor yağı sıcaklık sensörü yağın sıcaklığını algılar ve bu durumu aracın beynine iletir. Motor yağı sıcaklığı sensörü EOT sensörü olarak da bilinir. Sıcaklık sensöründe negatif sıcaklık direnç tipi olarak bir direnç elemanı mevcuttur. Sıcaklık yükselince direnç azalır. Sensör arabanın beyninden 5 volt’luk bir gerilim alır. Yağ sıcaklığı sensöründeki direnç değeri, yağ sıcalığına göre değişir. Direnç değiştikçe devredeki direnç de değişir ve aracın beynine gönderilen sinyalin voltajı da değişir. Motor yağında sıcaklık artışı oldukça sensörün aracın beynine gönderdiği voltaj değeri de azalır. Böylece araç, aşırı derecede ısınma ile sürücüye uyarı verir. Eğer bu gösterge uzun süreli olarak uyarı veriyorsa aracı teknik servise götürmeniz gerekir. Aksi takdirde yüksek maliyetli motor arızaları meydana gelebilir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.