Anasayfa » Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

by Autocom
0 yorum

Avantajları

  • Çevre Dostu

Elektrikli araçların (Electric Vehicles/EV) sıfır egzoz emisyonuna sahip olması fosil yakıt kullanan bir araca göre en önemli avantajı olarak söylenebilir. Karbon ayak izinin azaltımı konusundaki faydası göz ardı edilemeyecek durumdadır.

  • Bakım Masraflarının Düşüklüğü

İçten yanmalı motorlara (ICE) sahip araçlara kıyasla çok daha az motor bileşenine sahip olması bakım masraflarını önemli ölçüde düşürmektedir.

  • Düşük Yakıt Maliyeti

EV şarj maliyeti, fosil yakıt kullanan araçlardaki yakıt maliyetine göre yaklaşık 75%’e kadar tasarruf sağlamaktadır.

  • Sürüş Keyfi Konforu

EV’lerin geleneksel araçlara göre çok daha seri bir şekilde hızlanıp, yavaşlayabilmesi, daha sessiz ve çok daha yumuşak bir sürüş konforu sunabilmesi önemli bir artı olarak göze çarpmaktadır.

Dezavantajları

  • Fiyat Yüksekliği

Geleneksel araçlara göre daha yüksek fiyatlara sahip olması en büyük olumsuzluklardan biridir. Ancak teknolojik gelişmelerle birlikte batarya, şarj ve üretim materyallerinin maliyetlerinin sürekli olarak azalmaktadır. Bu durumda ICE araçlarla EV’ler arasındaki fiyat farkının azalmasına sebebiyet vermektedir.

  • Şarj Süresinin Uzunluğu

EV’lerin şarj sürelerinin yüksekliği ve menzil konusundaki soru işaretleri ICE araçların akaryakıt ikmaline göre daha dezavantajlı durumda kalmaktadır.

  • Bazı Markalarda Bulunan Pil Kira Ücreti

Bazı EV üreticileri araçlarında kullanıma sundukları bataryalar için ek olarak kira fiyatı talep edebilmektedir. Bu durum satın almaya nazaran daha yüksek getiriler de sağlayabilmektedir.

  • Piyasa Koşullarının Belirsizliği

Ülkemiz gibi EV kullanımının gelişmekte olduğu piyasalarda, bu araçların ikinci elde satışı şu an için belirsizliğini korumaktadır.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.