Anasayfa » Şase ve Şasi Numarası Nedir? Nereden Öğrenilir?

Şase ve Şasi Numarası Nedir? Nereden Öğrenilir?

by Autocom
0 yorum

Şase, bir aracın iskeletini oluşturan ve tüm parçaların üzerine monte edildiği ana yapıdır. Gövde, motor, akslar, süspansiyon ve diğer tüm parçalar şaseye bağlıdır. Şase, aracın sağlamlığını, dayanıklılığını ve güvenliğini sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Autocom Blog’un bu yazısında Şase ve şasi numarası nedir detaylarını inceleyeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Şase Nedir? Neden Önemlidir?

Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür. Birçok açıdan önemli bir göreve sahip olan şase, aracın sağlamlığını ve dayanıklılığını sağlar. Şase, aracın kazalarda ve darbelerde korunmasına yardımcı olur.Aracın yol tutuşunu ve dengesini sağlar. Şase, aracın yolda sabit kalmasını ve dönüşlerde güvenli bir şekilde manevra yapmasını sağlar.Aracın tüm parçalarını bir arada tutar. Şase, motor, akslar, süspansiyon ve diğer tüm parçaların birbirine bağlı kalmasını ve doğru şekilde çalışmasını sağlar.Aracın güvenliğini sağlar ve kaza anında yolcuların korunmasına yardımcı olur.

Şase (Şase) Numarası Nedir?

Şase numarası, bir aracın kimlik numarası olarak kabul edilir ve her araç için benzersizdir. Bu numara, 17 karakterden oluşur ve aracın üretim yeri, modeli, yılı, motor tipi ve diğer önemli bilgiler hakkında bilgi verir.

Şase Numarası (Şase) Nereden Öğrenebilirim?

Araç ruhsatı üzerinde yer alan şase numarası başlığının karşısından doğrudan şase numarasını görebilirsiniz. Ruhsat bulunmuyorsa, araca ait sigorta poliçesi üzerinden şase numarasını öğrenebilirsiniz. Tüm evraklar yanınızda değilse, şase numarasını motor üstünden,

  • Kaput altından,
  • Sürücü kapısının iç kısmından,
  • Plaka bölümünden,
  • Teker boşluğunun içinden,
  • Bagaj altından,
  • Stepne bölümünün yan tarafından öğrenebilirsiniz.

Bu alanlardan herhangi birinde şase numarası mutlaka üretici firma tarafından işlenmiştir. Bu numarayı alarak istediğiniz sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Şase Numarası Nerede Yazar?

Şase numarası sorgulama işlemi için öncelikle bu numaranın yerini doğru bir şekilde tespit etmek gerekir. Araç sahipleri için bu işlem hiç de zor değildir. Şase numarası genellikle aracın belirli noktalarında uygulanır. Sürücü tarafında yer alan ön camın sol alt kısmı, teker boşluğu, bagaj altı, stepne bölgesi ve sürücü kapısının iç bölgesi numaranın işlendiği alanlar arasında yer alır. Kaput altı ya da motor üzerinde de sıklıkla şasi bilgilerine ulaşılır. Bazı araç üreticileri plaka üzerinde de bu numaralara yer verir. Şase numarası nereden öğrenilir diye merak edenler ayrıca bu numaralara, araca ait servis ya da bakım evrakları, araç ruhsatı ve sigorta poliçesi üzerinden de ulaşabilir.

Şase Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç hasar kaydı sorgulamanın birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri de şase numarası üzerinden sorgulama yapmaktır. Şase hasar sorgulama için “HASAR” yazıp boşluk bırakın, ardından “S” yazıp “ŞASE NUMARASI”nı girin. 5664’e SMS attığınızda aracınızın hasar kaydına ulaşabilir ve geçmişteki kazalar, tutanak bilgileri, servis süreçleri, değişen parçalar, parçaların orijinalliği, araç sigorta bilgileri, el değiştiriş sayısı ve olası bir kaza durumunda tazminat ödemesi yapacak olan sigorta şirketi gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Şase No İle Hasar Kaydı Sorgulama

Şase no ile hasar kaydı sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken birkaç adım bulunmakta.

  • Aracın şasi numarasını bulun: Şasi numaraları genellikle aracın ön camının üst tarafında bulunuyor. Şasi numarasını ayrıca aracın ruhsatında da yazıyor.
  • Web hizmetlerinden yararlanın: Resmi veya özel kurum ve kuruluşların hasar sorgulama hizmetlerinden faydalanarak elinizdeki şasi numarası ile hasar sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
  • Resmi mercilerle iletişim kurun: Şasi numarası ile hasar sorgulama hizmeti sunan web siteleri veya hizmetlerin bulunamadığı durumlarda, aracın bulunduğu ülkenin ilgili resmi mercileri ile iletişime geçerek hasar geçmişini sorgulayabilirsiniz.

Şase No İle Araç Özellikleri Sorgulama

Şasi numarası sorgulama işlemi oldukça kolay. Bu işlemi yapmak için öncelikle yukarıda açıkladığımız şasi numarası öğrenme adımlarından yola çıkarak aracınızın şasi numarasını öğrenebilirsiniz. Sonrasında aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak şasi numaranızı sorgulayabilirsiniz. Bunlar:

  • Resmi kurumların web siteleri: Aracınızın şasi numarasını resmi kurumların web sitelerinden sorgulatabilirsiniz. Örneğin, Türkiye’de bu işlem için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde araç sorgulama bölümü bulunuyor.
  • Resmi mercilerle iletişim kurmak: Aracın bulunduğu ülkenin ilgili resmi mercileriyle iletişim kurarak da şasi numarasını sorgulayabilirsiniz. Bu merciler genellikle araç kayıt daireleri veya trafik polisi birimleri oluyor.
  • Özel hizmetler: Online üzerinde bazı özel kurum ve kuruluşlar da araç sahiplerine şasi numarası sorgulama hizmeti sunabiliyor. Ancak bu hizmetler ücretli olabiliyor.

Şase Numarasındaki Rakamların Anlamı Nedir?

Motor şase numarası sorgulama gibi işlemler yapabilmek için öncelikle numara hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Şase hakkında bilinmesi gereken en önemli detay içerisinde “o, i ve q” gibi harflerin yer almıyor olmasıdır. Çünkü bu harfler şekil itibariyle rakamlar ile karışabilir. Numaranın başında yer alan ilk 2 hane aracın nerede üretildiğini gösterir. Bu bölüm sayesinde aracın hangi ülkede ya da kıtada üretilmiş olduğuna dair kolaylıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. 3. sırada yer alan rakam ise aracın hangi sınıfta yer aldığını gösterir. Devamında gelen diğer 5 hane ise aracın sahip olduğu motor ve model özelliklerini tespit etmede kolaylık sağlar. Araç üreticisi firmalar tarafından büyük öneme sahip olan diğer rakam ve harfler numaranın en sonunda yer alır. Bu kısımda yer alan numaralar olası sahtekarlıkların önlenmesi açısından hayati öneme sahiptir. Araca ait tüm teknik özellikler bu kısımda yer alır. 10. hanede yer alan rakam ve harfler aracın yaşını ortaya koyar. Bu kısımdan sonra gelen diğer son 7 hane araç üreticilerinin tercihine bırakılır.

Şase Numarası Neden Önemlidir?

Şasi numarası aracılığıyla satın alma işlemi sırasında aracın geçmişi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Hırsızlık gibi talihsiz durumlarda tespit ve kime ait olduğu gibi önemli konular, numara sayesinde açıklığa kavuşur. Trafik sigortası ve kasko işlemleri için acenteye verilmesi gereken bilgilerden biri olan kod ile yetkili serviste aracın motor tipi kolayca öğrenilirken, kullanılacak yedek parçalar rahatça tanımlanabiliyor. Numara ayrıca belirli bir modele ilgi duyan koleksiyoncular için de hayati önem taşıyor. Kod sayesinde koleksiyon değeri taşıyan araçların ne kadar orijinal oldukları sadece birkaç dakika içerisinde anlaşılabiliyor.

 

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.