Anasayfa » Araç plaka değiştirme işlemleri nasıl yapılır?

Araç plaka değiştirme işlemleri nasıl yapılır?

by Autocom
0 yorum
Autocom | Araç plaka değiştirme işlemleri nasıl yapılır?

İkinci el bir araç satın aldığınızda ya da farklı bir şehre taşındığınızda aracınızın plakasını değiştirmeniz gerekir. Plaka değiştirmek, satış işleminin ardından gelen rutin bir uygulama olmasına karşın, pek çok durumda plaka yenilemek ile karıştırılabilir. Ancak birbirine çok yakın olan bu kavramlar, aslında tamamıyla birbirlerinden farklı işlemlerdir.

Aracınızın plakası hasar görmüşse ya da plakanız üzerindeki yazılar artık okunmuyorsa, plaka yenilemesi yaptırmanız gerekir. Ancak plaka değişimi için buna gerek yoktur. Plakanızı ancak ikinci el araç satın aldığınız ya da başka bir şehre taşınmanız durumunda değiştirirsiniz. Bu sebeplerin dışındaki tüm haller, plaka yenilenmesi kapsamına girer.

Peki, plaka değişimi yapmak için hangi aşamaları tamamlamış olmanız gerekir? Gerekli evraklar ve ödemeniz gereken ücret nedir? Tüm bunlar hakkında bilgi edinerek, plaka değiştirme işlemini nasıl yapabileceğinizi görebilirsiniz.

İkinci El Araç Satışında Plaka Değişimi Nasıl Gerçekleştirilir?

İkinci el araç satın aldıktan sonra plaka değişimi yapmak için, ilk olarak bu talebinizi notere bildirmeniz gerekir. Notere bu bildirimi yapmadığınız müddetçe, plaka değişimi yapmanız mümkün değildir. Bu bildirimi araç devir işlemlerinin gerçekleştirildiği esnada, bulunduğunuz notere plakanızı değiştirmek istediğinizi belirterek yapabilirsiniz.

Belirtmiş olduğunuz bu talep üzerine noter, işleminizi yapar ve plaka değişim ücretini tahsil eder. Plakanızı değiştirmeniz için ödeyeceğiniz ücret, her sene değişkenlik gösterir. 2022 yılı itibariyle plaka değişimi için ödemeniz gereken ücret 457 TL’dir.

İkinci adımda, hazırlamanız gereken bazı evraklar olacaktır. Bu evrakları şöyle sıralayabiliriz:

  • Araç satış işleminin aslı ve kopyası
  • MTV borcunun ödendiğini gösteren belge
  • Zorunlu trafik sigortası poliçeleri
  • Aracın trafik belgeleri
  • Aracın plakası
  • Araç sahibinin kimliği

Bu belgelerin tümünü en geç bir ay içinde hazır hale getirdikten sonra, plaka değişimi işlemini tamamlamanız için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Plakanın basımı için ise, Şoförler Odası’na başvurmanız gereklidir. Şoförler Odası’nda plakanın basımını gerçekleştirebilirsiniz.

Şehir Değişimi Nedeniyle Plaka Nasıl Değiştirilir?

  1. Bulunduğunuz şehirden ayrılarak başka bir şehre taşınma durumunuz varsa, aracınızın plakasını değiştirmek için, yeni adresinize ait bir ikamet belgesi almanız gerekir.
  2. Vergi dairesine başvurarak, aracınızın MTV borcu olmadığını gösteren belgeyi temin etmelisiniz.
  3. Daha sonra Şoförler Odası’na müracaat ederek plaka değişikliği için tarafınıza bir dosya düzenlenmesini sağlamalısınız. Bu dosya ve hazırladığınız diğer evraklar ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ne başvurarak yeni plaka seçimi ve ruhsat değişimi ile ilgili işlemleri yaptırabilirsiniz.
  4. Son adımda ise yine Şoförler Odası’na giderek plaka basım noktalarında yeni plakanızın kısa sürede basımını gerçekleştirebilirsiniz.

Plaka Değişimi Yaptırmak Zorunlu mudur?

Autocom | Plaka Değişimi Yaptırmak Zorunlu mudur?

Plaka değişiminin zorunlu olup olmaması, yaptığınız işleme göre değişkenlik gösterir. Örneğin, taşınma sebebiyle plaka değişimi yapmak bir zorunluluktur. Ancak ikinci el otomotiv satın aldığınızda, plaka değişimi yaptırmak zorunlu değildir. Bu işlem tamamıyla sizin isteğiniz ile ilgilidir.

Plaka Değişimi Süresi

Araç alım satım işlemi sırasında notere plaka değişikliği bildirdiğiniz günden itibaren bir aylık bir süreniz bulunur. Bu süre içinde plaka değişimi işlemlerinin tüm aşamalarını tamamlayamazsanız, plaka değişimi yapamazsınız. Noter, emniyet genel müdürlüğü, vergi daire, şoförler odası gibi işlem yaptırdığınız kurumun yoğunluk durumuna göre işlem süreleriniz farklılık gösterse bile, genel olarak bir saati geçmeyecektir. Bu nedenle bir aylık süre, tüm aşamaları tamamlayarak plaka değişimi yapmanız için yeterli bir süredir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.