Anasayfa » Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

by Autocom
0 yorum
Autocom| Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?
Autocom| Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

Trafikte güvenliğin sağlanması için araçların belirli aralıklarla muayeneye götürülmesi ve kontrollerinin yapılması gerekir. Böylece risk taşıyan araçların tespit edilmesi ve trafiğe çıkmalarının engellenmesi amaçlanır. Peki araç muayenesi nedir? Araç muayenesinden geçebilmek için nelere dikkat etmek gerekir?

Araç Muayenesi Nedir?

Autocom| Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi motorlu araçların trafiğe çıkabilecek teknik koşulları sağlayıp sağlamadığının kontrolü için belirli zaman aralıklarında yapılan bir kontroldür. Araç muayenesi sıklıkla periyodik bakım ile karıştırılır. Periyodik bakımda araçların filtreleri ve sıvıları ayarlanır, mekanik parçaların bakımı yapılır ve ihtiyaç halinde değiştirilir. Periyodik bakımın ne zaman yapılacağını üretici firmalar belirler. Öte yandan araç muayenesi tamamen devletin denetiminde olan hem sizin hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliği için zorunlu tutulan bir kontroldür.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Araç muayenesinin yaptırılması gereken zaman aralıkları aracın tipine ve kullanım amacına göre farklılık gösterir. Buna göre özel ve resmi otomobillerin ilk muayenesi 3 yaşındayken yapılır. Sonrasında her 2 yılda bir araç muayenesinin yenilenmesi gerekir. Öte yandan ticari araçların muayenesi her yıl tekrarlanmalıdır.

Araç Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Araç muayenesinde aracın donanımsal kontrollerinin yanı sıra resmi kontrolleri de yapılır. Araç muayenesinde dikkat edilen hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Egzoz emisyonu: Aracın emisyon puluna sahip olması aranır.
  • Şasi ve bağlantılar: Bu parçalarda uygun olmayan tamirat veya tadilat yapılmamış olması gerekir.
  • Araç borcu: Aracın MTV borcu veya trafik cezası bulunmaması beklenir.
  • Zorunlu Trafik Sigortası: Aracın geçerli bir Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi olup olmadığı kontrol edilir.
  • Ruhsat: Ruhsatta yer alan teknik açıklamalar ile aracın uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Örneğin ruhsatta aracın rengi siyah olarak belirtilmişken muayenede aracın renginin farklı olduğu tespit edilirse araç muayeneden geçemez. Ayrıca araç ruhsatının yırtık veya yıpranmış olmaması gerekir.
  • Fren sistemi: Aracın fren mesafesinin kontrolü yapılır.
  • Aydınlatma sistemi: Başta farlar olmak üzere aracın tüm aydınlatma donanımının kontrolü yapılır. Herhangi bir hasar veya uygunsuz tadilat durumu tespit edilirse araç muayeneden geçemez.
  • Gürültü seviyesi: Aracın gürültü çıkaran parçalarının kontrolü yapılır. Egzoz veya ses sistemi gibi donanımlara müdahale edilerek ses seviyesi arttırılmış ise araç muayeneden geçemez.
  • Zorunlu ekipmanlar: Üçgen reflektör, ilk yardım çantası ve stepne gibi ekipmanların araçlarda bulundurulması zorunludur. Araç muayenesinde bunların da kontrolü yapılır. Ekipmanların eksik veya hatalı olmaması aranır.
  • Görüş kriterleri: Sürüş güvenliğini doğrudan ilgilendiren aynaların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Örneğin emniyet camlarında film olmaması gerekir.

Araç Muayenesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Autocom| Araç Muayenesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Araç muayenesi randevusu nasıl alınır?

TÜVTÜRK’ün 0850 222 88 88 numaralı Çağrı Merkezi’ni aranarak veya www.tuvturk.com.tr  internet sitesi üzerinden araç muayenesi randevusu ücretsiz olarak alınabilir.

2. Araçta cam filmi olması muayene sonucunu etkiler mi?

Araçta cam filmi bulunması “hafif kusur” kapsamında değerlendirilir. Başka bir ağır kusuru yoksa araç muayeneden geçebilir. Örneğin ön camda sürücünün görüş güvenliğini etkileyecek şekilde kırık veya çatlak olması ağır kusur kapsamındadır. Bu şekilde bir ağır kusuru bulunmayan araç muayeneden geçirilir. Öte yandan mevcut olan hafif kusurun daha sonra giderilmesi beklenir.

3. Araca ait borç olması durumunda muayeneye getirilmesi mümkün müdür?

Muayene hizmeti verilmeden önce aracın MTV Borcu, Trafik Para Cezası, OGS/HGS Geçiş Ücreti Cezası ve Trafik Sigortası kontrolleri yapılır. Bunlarda bir eksiklik olması durumunda araç muayeneye sokulmaz.

Autocom güvencesiyle autocom.com.tr’de Araç Satın Al‘a tıklayarak muayenesi yapılmış birçok araç seçeneği arasından bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun ikinci el aracı hemen satın alabilirsiniz!

Araç muayenesi randevusu nasıl alınır?

TÜVTÜRK’ün 0850 222 88 88 numaralı Çağrı Merkezi aranarak veya www.tuvturk.com.tr internet sitesi üzerinden araç muayenesi randevusu ücretsiz olarak alınabilir.

Araçta cam filmi olması muayene sonucunu etkiler mi?

Araçta cam filmi bulunması “hafif kusur” kapsamında değerlendirilir. Başka bir ağır kusuru yoksa araç muayeneden geçebilir. Örneğin ön camda sürücünün görüş güvenliğini etkileyecek şekilde kırık veya çatlak olması ağır kusur kapsamındadır. Bu şekilde bir ağır kusuru bulunmayan araç muayeneden geçirilir. Öte yandan mevcut olan hafif kusurun daha sonra giderilmesi beklenir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.