Anasayfa » İkinci El Otomobil Değeri Nasıl Belirlenir?

İkinci El Otomobil Değeri Nasıl Belirlenir?

by Autocom
0 yorum
Autocom | İkinci El Otomobil Değeri Nasıl Belirlenir?

İkinci el bir aracın değerini kilometre ve genel durumunun yanı sıra aracın üzerindeki eklentiler, konum ve renk gibi birçok faktör belirler. İkinci el araç değerini etkileyen, belirleyen faktörleri aşağıda detaylı olarak okuyabilirsiniz.

İkinci El Otomobil Değerini Etkileyen Unsurlar

Autocom | İkinci El Otomobil Değerini Etkileyen Unsurlar

Kilometre: İkinci el arabanın fiyatını etkileyen ana faktörler kilometre ve kondisyondur. Kilometre arttıkça aşınma ve yıpranma da artar, bu bakımdan ikinci el araba alırken aracın kaç kilometre kullanıldığını ve genel durumunun nasıl olduğunu anlamak önemlidir.  Bununla birlikte, düşük kilometreli bir araç, değerini olumsuz etkileyen aşınma ve yıpranmaya maruz kalmış olabilir.

Kondisyon: Aracın genel durumu hakkında yorum yapmak kilometre bilgisinden daha sübjektiftir. Boya çizikleri ve yüzey pasları bulunan ama güvenilir ve kazasız bir aracın mükemmel olarak tanımlanırken, çoğu alıcı aynı aracı ortalamanın üzerinde iyi olarak değerlendirebilir. Bununla birlikte, aracın değerini belirlemede genel durumun kilometre ile ilgisi olsa da ikisi doğrudan ilişkili değildir. Deri koltukları yırtık, elektronik donanımı çalışmayan, çizik, ezik veya benzeri sorunları olan otomobiller fazla rağbet göremeyeceği için değeri düşük olur.

Lokasyon: Bir aracın nerede bulunduğu ve kullanıldığı değerini belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Popüler orta fiyatlı aile sedanlarından farklı olan daha özel araçlar, kimi bölgelerde daha yüksek fiyat performansı gösterebilir. Cabriolar ve spor arabalar kıyı kesimlerde ve sıcak iklimlerde daha yüksek fiyatlara satılırken, dört tekerlekten çekişli kamyonet ve SUV ‘ların kışın kar yağışı yaşanan bölgelerde daha fazla rağbet gördüğü söylenebilir.

Seçenekler: İkinci el arabanın sunduğu bazı seçenekler, benzer kilometre ve durumda olan diğerlerinden daha revaçta ve elverişli olabilir. Örneğin, dizel motorlu, dört tekerlekten çekişli ve panoramik tavanlı arabaların, sürücülerine farklı kullanım avantajları sunar. Kimi kullanıcılar için birinci sınıf kalitede bir ses sistemi veya deri koltuklar aracın değerini yükseltebilir.

Eksikler: Aracın sunduğu seçeneklerin yanı sıra, yokluğunda fiyatını olumsuz etkileyen unsurlar da vardır. Bunlar arasında klima, elektrikli camlar ve ABS gibi özellikler bulunur. Yüksek kilometreli otomatik şanzımanlı araçlar da bu kategoriye girebilir. Bununla birlikte, Nissan 370Z gibi ikinci el spor otomobiller, manuel şanzımanla daha değerli kabul edilir.

Modifikasyon: Bir aracın kişiselleştirilmesi genellikle değeri üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir çünkü trendler sürekli değişir ve beğeniler farklıdır. Büyük boy tekerlekler, stereo hoparlörler veya arka rüzgarlıklar gibi satış sonrası değişimler, bir araca nadiren değer katar. Satış sonrası modifikasyonlarla araç artık orijinal olarak değerlendirilmez. Bununla birlikte, aracın orijinal versiyonunda bulunan kömür karası cam rengi, baskılı koltuk kılıfları, kaput kapağı deseni gibi özellikleri, klasik görünüme göre fark oluşturduğu için değerini düşürebilir.

Periyodik Bakım: Düzenli olarak yetkili servislerce bakımları yapılan otomobiller yapılmayanlara göre daha değerlidir ve tercih edilir. Otomobillerin bakım geçmişinin biliniyor olması ikinci el değerlerini artırır.

Kapalı garajda muhafaza: Kapalı garajda muhafaza edilen araçlar güneş, yağmur, dolu gibi etkenlerden daha az etkilendikleri için daha değerlidir ve tercih edilir.

Renk: Son olarak aracın dış kaporta rengi fiyatlandırmada belirleyici olabilir. Rengin fiyat üzerinde büyük bir etkisi olmasa da genellikle yaygın olarak mavi, metalik gri, gümüş, beyaz gibi renkli araçlar, kahverengi, turuncu veya mor gibi nispeten daha cesur renkteki araçlara göre daha çok tercih edilir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.