Anasayfa » İkinci El Araç Alım Satımlarda Hangi Kurallar Değişti?

İkinci El Araç Alım Satımlarda Hangi Kurallar Değişti?

by Autocom
0 yorum

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yeni ikinci el araç yönetmeliği 15 Ağustos 2020 tarihinde yayınlandı. Geçerli yönetmeliğe göre ikinci el araç alım satımı yapanların yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu yönetmeliğe göre yetki belgesi almamış olan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla üç kez ikinci el araç alımı ve satımı gerçekleştirebiliyor.

Covid-19 salgını nedeniyle otomotiv pazarında yaşanılan duraklamalar ikinci el araç piyasasını da etkiledi. Duraklamalar nedeniyle tüketici ya istediği aracı bulamıyor ya da uzun zaman siparişini verdiği aracı beklemek zorunda kalıyor. Bu nedenle tüketiciler kullanılmış araç seçeneklerine yöneliyor. Araç satın almak isteyenler tarafından oluşturulan talep ikinci el araç fiyatları üzerinde doğrudan etki yapıyor. Artan ikinci el araç fiyatları, düşük faizle verilen krediler ve artan talep sektörde yenilikler ortaya çıkardı. İkinci el araç alım satımı için Türkiye’de resmi yetki belgesi ihtiyacı bulunmuyordu.

Yeni Yönetmeliğe Göre İkinci El Araç Alım Satımında Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el motorlu araç ticareti ile ilgili yeni yönetmeliğinde ikinci el araç ticareti yapan bireysel ya da ticari kişiler hakkında yeni ayrıntılar bulunuyor. Yeni yönetmelikte ikinci el otomobil ticareti için yetki belgesi alma zorunluluğu getiriliyor. Ticaret Bakanlığı bu sayede haksız rekabeti önlemeyi ve yapay olarak oluşan fiyat artışını engellemeyi amaçlıyor.

Yetki belgeleri için daha önce geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilmişti. Ancak şimdi yenileme başvurusu yapılmasına gerek bulunmuyor. Yeni yönetmeliğe göre Bakanlık tarafından verilen yetki belgeleri artık yönetmeliğin hükümlerine göre iptal edilinceye kadar geçerli oluyor. Yönetmeliğe göre ayrıca satışı yapılan araç ilanı hakkında belirlenmiş bazı ayrıntılar bulunuyor. Bu yönetmelikle yetkisiz kişilerin ikinci el araç ticareti yapmasıyla yaşanılan mağduriyetlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Yönetmeliğe göre satışı yapılan aracın tüm ayrıntılarının ilanda yer alması gerekiyor.

Yeni Yönetmelikte Ekspertiz Firmalarıyla İlgili Maddeler de Yer Alıyor

 

Ekspertiz firması yeni yönetmeliğe göre ekspertiz raporundaki bilgilerin gerçekleri yansıtmamasından sorumlu tutuluyor. Aracın gerçek durumuna ilişkin ekspertiz raporu hazırlayan firma Bakanlığın yaptığı uyarılara rağmen aynı yıl içerisinde bu durumu tekrarlarsa TSE tarafından ekspertiz firmasının yeterlilik belgesi iptal ediliyor. Ayrıca bir yıl içinde aynı konuyla ilgili firmaya yeterlilik belgesi verilemiyor.

İkinci el araç satışı yapan kuruluş, satış yapılan tarihin öncesinde 3 gün içerisinde ekspertiz raporu almak zorunda. Ekspertiz ücreti, satış alıcıdan kaynaklanan bir nedenden ötürü gerçekleşmiyorsa alıcı tarafından, diğer durumlarda ise satıcı firma tarafından ödeniyor. Aracın yılına göre 8 yaş ve 160.000 kilometrenin üzerinde olan araçlar için ekspertiz raporu almak zorunlu değil. Yönetmelikte en önemli konular arasında araç alım satımından sonra gizlenebilen kusurlara ilişkin ekspertiz zorunluluğu yer alıyor. Raporun satıcı ile ekspertiz firma tarafından beş yıl süreyle saklanması zorunluluğu da getiriliyor.

Ayrıca yeni yönetmelikle ikinci el araç satışındaki ödemelerle ilgili de yenilikler getiriliyor. Ödeme nakit yapılıyorsa Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilmiş firma tarafından aracın mülkiyeti ile bedel eş zamanlı olarak el değiştiriyor. Bunu sağlayacak şekilde satış bedeli elektronik sistemden ödeniyor. Elektronik sistem kullanımından ötürü oluşabilecek masraflar, satıcıya aktarılan satış bedeli üstünden mahsup ediliyor.  

Araç satmak isteyenler autocom.com.tr platformu üzerinde yer alan Fiyat Al kısmından ön fiyat alabiliyor. Autocom’un İstanbul’da yer alan 4, İzmir’de yer alan 1 lokasyonu için randevu oluşturulabiliyor ve seçmiş olduğu lokasyonda aracının ekspertiz işlemini güvenli olarak yaptırılabiliyor. Aracını satmak isteyen tüketiciye tüm bu işlemler sonunda sunulan fiyat teklifi tüketici tarafından kabul edilirse iki saat içinde noter işlemleri tamamlanarak ödemesi yapılıyor. Satılan aracın bedeli satış olduğu anda TAKASBANK güvenilir ödeme sisteminden hesaba aktarılıyor. Siz de ikinci el araç alım satımının en güvenli yolu autocom.com.tr ile araç alım satım işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

 

İkinci El Araç Alım Satımlarında Hangi Kurallar Değişti?

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yeni ikinci el araç yönetmeliği 15 Ağustos 2020 tarihinde yayınlandı. Geçerli yönetmeliğe göre ikinci el araba alım satımı yapanların yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu yönetmeliğe göre yetki belgesi almamış olan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla üç kez ikinci el araba alımı ve satımı gerçekleştirebiliyor.

Yeni Yönetmeliğe Göre İkinci El Araba Alım Satımında Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar

Aracın kontrol edilen aksamları ve yaşına oranla yıpranma durumu, aracın genel kondisyonu ile birlikte kilometresi hakkında sizi bilgilendirmeye yardımcı olabilir. Bir aracın değerini başlı başına kilometre üzerinden hesaplamak durumunda kaldığınızda ise aracın yakıt türüne göre farklı ölçülerde değerlendirme yapabilirsiniz.

Yeni Yönetmelikte Ekspertiz Firmalarıyla İlgili Maddeler de Yer Alıyor

Ekspertiz firması yeni yönetmeliğe göre ekspertiz raporundaki bilgilerin gerçekleri yansıtmamasından sorumlu tutuluyor. Otomobilin gerçek durumuna ilişkin ekspertiz raporu hazırlayan firma Bakanlığın yaptığı uyarılara rağmen aynı yıl içerisinde bu durumu tekrarlarsa TSE tarafından ekspertiz firmasının yeterlilik belgesi iptal ediliyor. Ayrıca bir yıl içinde aynı konuyla ilgili firmaya yeterlilik belgesi verilemiyor.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.