Anasayfa » Gece araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Gece araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

by Autocom
0 yorum

Sürücülerin çoğunluğu zorunda kalmadıkça geceleri araç kullanmayı tercih etmiyor. Karanlıkta araba kullanmak birçok kişi için son derece zor oluyor. Etraftakileri net görememe ve çevredeki arabaların gözünüzü alabilen farları rahat ve konforlu bir sürüş alanı yaratmıyor. Böyle bir durum rahatsız ediciliğinin yanı sıra tehlikeli bir yolculuğun da sinyallerini veriyor. Geceleri yola çıkan sürücülerin sayısı daha az olmasına rağmen kazaların büyük bir bölümü gece yapılıyor. Bu durumların önüne geçerek kaza ihtimalini en az seviyeye indirip rahatlıkla araç kullanabilmeniz için birkaç öneriye dikkat edebilirsiniz.

Yola Odaklanın

Geceleri yola çıkabilecek hayvanları görebilmek zorlaşıyor. Özellikle dağ yollarında ve ormanda dikkatli olunması önem taşıyor. Bunun dışında otomobilin camının olması da yol görüşünü iyileştirmenize yardımcı oluyor. Yolda parlayan ışıklar da geceleri dikkatin dağılmasına yol açabiliyor. Karanlıkta gösterge panelinin hafif ışığıyla seyahate alışınca yaklaşan diğer arabaların farları gözünüzü alabiliyor. Arkanızdaki arabanın uzun farları açık olduğunda dikiz aynası ile ışığın görüş alanınızı etkilemesini önleyebilirsiniz.

Farları Doğru Şekilde Ayarlayın

Özellikle gece karanlığında arabanızı daha rahat ve güvenli kullanabilmeniz için farların doğru şekilde ayarlanması önem taşıyor. Gece sürüşlerinden önce mutlaka farları ayarlamalısınız. Işığı doğru ayarlarsanız bile bazı durumlarda aydınlatma fark edilemiyor. Bu, tozun ve kirin farlara yapışmasından kaynaklanabiliyor. Bu nedenle ara sıra farları temizlemeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Eski araçların çoğunluğunda farlar plastik lenslerle kaplandığı için farların dış yüzeyi sararabiliyor. Böyle durumlar yaşanmaması için far cilasıyla farları temizleyebilirsiniz. Kırsal ve boş yollarda mümkün olduğunca uzun farları kullanmaya çalışmak önem taşıyor. Ancak bir arabayla karşılaştığınızda karşıdaki sürücünün gözlerinin kamaşmasını engellemek için farları kısın. Eğer karşıdaki sürücü uzun far kullanıyorsa hızınızı yavaşlatmanız gerekiyor. Arkadaki sürücünün uzun farları açıksa dikiz aynasından yardım alarak bunun görüş açınızı etkilemesini engellemelisiniz.

Gösterge Panelinin Işığını Azaltın

Araç kullanırken göstergelerin ışıklarının düşük tutulmasına özen göstermeniz önem taşıyor. Çünkü yüksek seviyeye sahip ışık yolun ilerisini görebilmenizi engelleyebiliyor. Ayrıca harita ışıkları da benzer bir duruma yol açabiliyor. Koltuğunuzdan ışık kaynağını görememeniz iyi bir harita ışığınızın olduğunu gösteriyor. Ancak harita ışığının durumu iyi olsa da gece sürüşlerinde ışıkları kapalı tutmak faydalı oluyor. Bunun yanı sıra ışığı dağıtan aydınlık ortam sürücünün gözünü alabiliyor ve yolun görülmesi zorlaşıyor.

Sis Lambalarınızı Alçak Tutun

Sis lambası adı üstünde sisli havalarda rahat ve güvenli bir sürüş sağlıyor. Sis yerden yüksek bir mesafedeyse ve sis lambaları fazla yüksekteyse bu durum parlamaya sebebiyet verebiliyor. Sis lambasından havanın sisli olmadığı zamanlarda da yararlanılabiliyor. Sis lambaları fardan daha güçlü bir ışık yaydığı için gece görüşü rahatlıyor. Arabanın ön kısmında yere yakın olan sis lambası, yol üstündeki taşların gölgelerinin ve çukurların görülebilmesini sağlıyor. Aynaların da temiz tutulması önem taşıyor. Ayna kirliyse arkadan gelen arabadan yansıyan ışık, gözleri alabiliyor. Bu nedenle ayna temizliğine de önem vermelisiniz. Karanlıkta takip mesafesini artırmanın, yorgun, uykulu ve alkollü olarak araç kullanmanın da hayati önemi bulunuyor. Alkol sürüş kabiliyetini ileri düzeyde azalttığı için gündüz de gece de alkollü araç kullanmamak hayati önem taşıyor.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.