Anasayfa » Doğru Araba Lastik Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Doğru Araba Lastik Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

by Autocom
0 yorum

Satın alacağınız lastiklerin gereksinimlerinize uygun olduğundan emin olmanız için ölçüler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Daha önce araç lastiklerinin üstünde yer alan harf ve rakamlara dikkat etmemiş olabilirsiniz. Fakat numara ve harf kombinasyonları ebatlar ile ilgili önemli birtakım ipuçları verir. İkinci el bir araç satın aldıktan sonra lastikleri değiştirmeniz gerektiğinde ölçülere işaret eden harf ve rakamları anlamanız hayati öneme sahiptir.

Aracınızda mevcut olan lastikleri değiştirme ihtiyacı duyduğunuzda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Çünkü araçtan daha üstün bir performans alabilmeniz için lastiklerin ölçüleri ve jantın ölçüsü kesinlikle birbiriyle uyumlu ve doğru olmalıdır. Bunun yanı sıra yanlış lastik takarsanız güvenli sürüş bakımından büyük bir riske girebilirsiniz.

Doğru Lastik Seçimi Neden Önemlidir?

Doğru lastiği tercih etmeniz halinde aracın yakıt performansından yol tutuşuna kadar bazı önemli konularda daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Doğru seçim güvenli sürüş sağlamasının yanı sıra size birçok yönden avantaj sağlar. Doğru tercihle araç frenlemede ve virajlarda daha üst düzey bir performansa sahip olursunuz. Ayrıca bu durum etkili bir yol tutuşu alabilmeniz açısından size avantaj sağlar.

Ölçüler, milimetre biriminde hesaplamalar ile belirlenir ve farklı özelliklere sahiptir. Araçlar belirli bazı lastik ölçülerine göre üretilir. Otomotiv üretiminde büyük bir titizlik gerektiği için ölçüyü değiştirmek bazı risklere yol açar. Örnek vermek gerekirse arabanın hızlanma süresi ve yakıt tüketimi bundan etkilenir. Yanlış ürün tercih ederseniz direksiyon hakimiyeti zorlaşır, lastikler daha hızlı bir şekilde deforme olur ve taşıtın hız göstergesi hatalı sonuçlar verir. Bu sebeple otomobilinizden en etkili performansı alabilmeniz için ürünlerin ölçüleriyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için lastiğin yan duvarlarındaki harf ve rakamların ne ifade ettiği konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.

Araç Lastik Ölçü Çeşitleri Nelerdir?

Ölçüler hakkında bilgi sahibi olabilmek için lastiklerin üstünde bulunan yazıların anlamlarını bilerek okumanız gerekir. Yan duvarlarda bulunan farklı harf ve numaralar boyut, yükseklik, genişlik, yük kapasitesi ve hız sınıfı hakkında bilgi vermektedir. Örneğin araçtaki lastiğin üstünde ‘225 65 R16 82T’ ibaresinin yazdığını varsayacak olursak:

  • 225 lastiğin taban genişliğini milimetre cinsinden ifade eder. Bu üç rakam lastiğin sırtındaki genişliğe işaret eder. Genişlik lastiğin iç ve dış yan duvarlarından başlayarak öteki dış yan duvara kadar olan mesafenin milimetre birimiyle ölçüsüdür.
  • İkinci sıradaki 65 rakamı lastiklerin duvar yüksekliğinin taban genişliğine oranıdır. Değer yüzdelik cinsinden ifade edilir. Bu rakam ayrıca en boy oranı olarak da bilinmektedir. Değer lastiğin yan duvarının sırtının genişliğine oranını belirtir.
  • R harfi ise lastiğin radyal olduğunu gösterir. R harfinin yerini bazı lastiklerde S harfinin aldığını görebilirsiniz. S harfi de araçtaki lastiğin tipini ifade eder. Lastiğin tipi üründe kullanılan katman sayısını ve ürünün kullanım amacını belirtir.
  • 16 rakamı lastiğin jantının iç çapının inç birimiyle değeridir. Lastiğin boyutu okunurken her şeyden önce bu değeri dikkate almanız gerekir. Araç jantına uygun tercihte bulunmazsanız performansınız düşer ve sürüş güvenliği tehlikeye girer
  • 82 rakamı, lastiğin maksimum olarak taşıyabileceği yükün limitini belirtir. Rakam lastiğin ölçülerini gösteren son sayısal değerdir. Yük sınıfını belirten rakam, arabanın ulaşacağı en yüksek hızda, bir lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü göstermektedir. Lastik yük endekslerine göre 82 rakamına sahip yük sınıfında aslında 475 kg yük taşınabilir.
  • T harfi, hız sınıfına işaret eder. Bu harf, arabanızdaki lastiklerin güvenli bir şekilde ulaşabileceği maksimum hızı ifade eder. Hız endeksine göre sınıflandırılan hız değerleri çeşitli harflerle gösterilir.

Yukarıda görüldüğü gibi arabanın lastiklerinin ölçülerini doğru olarak anlayabilmeniz için her rakam ve harfin anlamını bilmeniz ve doğru olarak değerleri okumanız gerekir.

Araç Lastik Ömrü Hakkında Nasıl Bilgi Sahibi Olunur?

Arabaların lastiğinin üstünde birtakım kabartma çizgileri bulunur. Kabartma çizgileri arabanın ölçülerini ve lastiklerin yıpranma seviyesini anlamanızda size yardımcı olur. Araç lastiği bir süre kullanıldıktan sonra yıpranarak aşınabilir. Aşınmanın sonucunda lastiklerin diş yüksekliği bahsedilen kabartma çizgilerine yakınlaşır. Bu durumda lastik güvenli değildir ve değiştirilmelidir. Diş yükseklikleri genellikle 7 mm olarak tasarlanmaktadır. Fakat diş yüksekliği zamanla aşınır ve 2 mm’ye kadar düştüğünde lastik güvenilirliğini kaybeder.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.