Anasayfa » Araç Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araç Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

by Autocom
0 yorum
Autocom | İkinci El Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Araç ruhsatı, bir aracın kimliğidir. Araç tescil belgesi adıyla da bilinir. Ruhsatta araçla ilgili önem taşıyan tüm bilgiler yer alır. Ruhsatta aracın kimin üzerine olduğunu ve sahibine ilişkin bilgileri, markasını, modelini, kısaca aracın özellikleri ve teknik bilgileri içerir. Ruhsatta, muayene bilgileri de yer alır. Ruhsat çıkarmak için gereken evraklar, yeni kayıt bir araç ya da ikinci el bir araç olmasına göre değişkenlik gösterir. Var olan ruhsatın kaybedilmesi ya da aracın özelliklerinde meydana gelen önemli bir değişim durumunda ise araç ruhsatı yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ruhsatsız araç kullanmak yasaktır ve aracını ruhsatsız kullananlara para cezası uygulanır.

Araç Ruhsatı Nereden Alınır?

Araç ruhsatı geçmişte Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubelerinden alınabiliyordu. 2018 yılında gerçekleşen değişiklik ile araç sahiplik ve sicil işlemleri noterlerde gerçekleştirilebiliyor. Bunun için ARTES (Araç Sicil ve Tescil Sistemi) oluşturulmuştur. Trafiğe ilk kez çıkacak, sıfır araçların araç tescil işlemleri bu sistem kullanılarak hazırlanır, doküman haline getirilir ve belge ile notere başvurulur. Sistemde işlemler elektronik imza ile gerçekleştirilir.

İkinci El Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Autocom | İkinci El Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

İkinci el bir aracı satın almadan önce iç ve dış kontrollerini, motor kontrolünü yaptıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bazı evrakların kontrolü ve düzenlenmesidir. İkinci el araç için ruhsat alırken öncelikle aracın ücreti ödenerek satış işlemi noter huzurunda gerçekleştirilmelidir.

Aldığınız aracın plakasını değiştirmeyecekseniz;

  • Aracın eski ruhsatı,
  • Trafik sigortasının devamı,
  • Aracın muayene süresinin henüz dolmamış olması,
  • Ehliyet ile kimlik bilgileri
  • Aracın herhangi bir borcunun ya da cezasının olmaması gerekir.

İkinci el araç satın alırken, araç tescil işlemlerinden önce aracın bir vergi cezasının olup olmadığının kontrolü önemlidir çünkü bu satışa engel teşkil edebilir. Aracı satın aldıktan sonra ise on gün içerisinde Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırmanız gerekir. Zorunlu trafik sigortası; trafikte olası kazalarda maddi ya da fiziksel zararları güvence altına almak amacıyla yasal olarak yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır.

İkinci el aracın plakasını değiştirmek istiyorsanız; kimlik belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, aracın eski plaka ve trafik belgeleri, noterden alınan satış belgesi veya noterden ruhsat çıkana dek verilen geçici tescil belgesi ile tedarik edilmesi gereken araç nakil dosyası belgeleri gereklidir.

Ruhsatın Kaybolması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Ruhsatın kaybolması durumunda ruhsat yenileme yapılmalıdır. Bunun için öncelikle en yakın karakola giderek aracınızın ruhsatının kaybolduğunu bildirmelisiniz. Kayıp bildirimini yaptıktan sonra herhangi bir notere giderek yeni ruhsatınızı çıkarabilirsiniz. Aracınızın vergi borcu yoksa ve muayene süresi geçmemişse ruhsat yenileme işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Muayene süresi dolduysa aracınızı yeniden muayene ettirmeniz gereklidir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.