Anasayfa » Araçlar Neden Yağ Yakar?

Araçlar Neden Yağ Yakar?

by Autocom
0 yorum
Autocom | Araç Neden Yağ Yakar?

Araçlar birden fazla mekanizmayla tasarlanır. Bu mekanizmalar akaryakıtın çeşitli aşamalardan geçmesini ve son olarak hareket enerjisinin oluşturulmasını sağlar. Araç motorlarında kullanılan yağ, motorun sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için büyük önem taşır. Araç motorları kimi zaman arıza çıkararak yakıt yerine yağ yakabilir. Aracın bakımının düzenli olarak yapılmaması, motor kapsamında bulunan bazı parçaların ihmal edilmesi, bağlantı segmanlarının gevşemesi, yağ pompasının arızalanması ve pistonların aşınması motorun yağ yakmasının sebepleridir. Bunun yanı sıra aracınızı yüksek devirde kullanmak motorun yağ yakmasını tetikleyen unsurlardan biri olabilir.

Aracın Yağ Yaktığı Nasıl Belli Olur?

Araçların motoru akaryakıt yakarak çalışır. Araç motorunda bulunan mekanizmalar sıvı haldeki akaryakıtı sıkıştırır, hava ile karıştırır ve ortaya çıkan basınç hareket enerjisine dönüştürülür. Araçlar bazı durumlarda akaryakıt yerine motor yağı yakabilir. Bu durum sıklıkla araç motorunda meydana gelen bir aksaklık nedeniyle gerçekleşir.

Motor yağı yapısı itibariyle akaryakıt gibi patlamaya, sıkıştırılmaya ya da hava ile karıştırılmaya müsait değildir. Oldukça tehlikeli olan bu durumun belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Egzozdan mavi renkli duman çıkabilir. Motor yağı yakıldığında bu renkte bir duman oluşur.
  • Çalışır durumda olan motor kapaklarından hava üflenir.

Motorda bulunan yağ bir çubuk yardımıyla ölçülür. Bu ölçüm çubuğunun üzerinde bulunan çizgiler yağ seviyesini belirtir. Yağ seviyesi çubuğun altında olduğu zaman bu motor yağının eksildiği anlamına gelir. Motor yağı eksikliği motorun yağ yakmasına yol açabilir.

Araçlarda Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Autocom | Araçlarda Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Araçlarda motor çalıştırıldığında kısa süreler içerisinde birçok mekanizma harekete geçer ve son olarak hareket enerjisi oluşturulur. Bu esnada motor yağı bütün parçaların üzerinde ince bir tabaka halinde yerini alır. Böylece çalışmakta olan parçalar birbirleri ile sürtünemez hale gelir. Parçaların birbirleriyle sürtünmesi zaman içerisinde aşınmaların ve işlevlerini kaybetmelerine yol açar.

Hangi Araçlar Daha Fazla Yağ Yakar?

Bir aracın ne zaman ya da hangi aracın yağ yakacağı tam olarak belli değildir. Araç motorunda meydana gelen mekanik bir sorun nedeniyle yağ yakma sorunu ortaya çıkabilir. Bu mekanik sorulara motor segmanlarının gevşemesi, subapların zarar görmesi ya da motor yağının eksik olması örnek olarak verilebilir. Motor yağı bir araçta tam olarak ihtiyaç duyulan miktarda olmalıdır. Motor yağının eksik ya da gereğinden fazla olması yağ yakma sorununun oluşmasına yol açabilir. Motorunuz yağ yaktığında en kısa sürede teknik destek almalısınız. Motorun yağ yakması ciddi sorunlara, geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.