Anasayfa » Hararet Göstergesi Neden Yükselir?

Hararet Göstergesi Neden Yükselir?

by Autocom
0 yorum

Hararet göstergesi motorun hararetini sürücülere bildiren bir işarettir. Arabanızda hararet yükseldiğinde hararet göstergesi uyarı verir. Bu işaret hararet müşüründe, termostatta veya motorun hararet durumunda bir problem olduğu anlamına gelir. Peki hararet durumundaki yükselme ne anlama gelir? Siz de yolculuk sırasında aracınızın hararet göstergesinin neden yükseldiğini merak ediyorsanız, detaylara göz atarak gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Araçlarda Hararet Göstergesinde Yükselmesi Anlamı Nedir?

Aracınızın motoru hararet yaparsa gösterge uyarı verecektir. Motorda veya motora bağlı parçalarda aşırı derecede ısınma anlamına gelen bu işarete rağmen önlem almazsanız yolculukta sorun yaşayabilirsiniz. Benzinli ya da dizel arabalarda yakıt tüketimi yapılırken belirli bir miktar enerji oluşur. Bu enerji motora ihtiyaç duyduğu gücü sağlar ve arabanızı hareket ettirir. Ancak enerji oluşması esnasında ısı da ortaya çıkar. Isının aşırı yükselmesiyle motor ve motorun parçalarının da ısısı yükselir. Bu aslında istenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Sıcaklığın aşırı derecede artmaması için arabanız bazı parçalardan destek alır. Bu fonksiyon için motorda soğutma suyu ve soğutma için kullanılan fan mevcuttur. Genellikle bu bölümlerde sorun meydana gelirse araç, motoru soğutamaz. Bunun sonucu olarak da aracınız hararet yapar. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hararet göstergesi sizi uyaracaktır. Motorun hararet yapmasına neden olan faktörler sıralanacak olursa:

  • Soğutma sıvısı azalmıştır.
  • Soğutma fanı bozuktur.
  • Hararet göstergesi bozuk olabilir.
  • Motorda hararet müşüründe problem bulunabilir.
  • Vantilatör kayışı kopmuş olabilir.
  • Devirdaim pompasında bir sorun vardır.

Hararet Göstergesi Yükselirse Ne Yapılmalıdır?

Motorda hararet oluşmasının nedeni aşırı ısınmadır. Bu ısınma sonucunda motor ya da motor parçaları arızalanabilir. Aracınızın hararet göstergesinde yükselme olduğunda sıralanacak olan adımları takip etmelisiniz:

  • Aracınızı gölgelik bir yere çekerek kontağı ve klimayı kapatmalısınız. Kaputu açarak bir süre beklemelisiniz.
  • Kaputu açtığınızda motora ya da diğer parçalara dokunmamalısınız. Soğumalarını beklemelisiniz.
  • Aracınız tamamıyla soğuyunca su kaybını kontrol etmek amacıyla radyatörün kapağını açabilirsiniz.
  • Eğer su kaybı varsa bu bölüme su eklemek gerekir.
  • Radyatörde su seviyesi normal düzeydeyse alabileceğiniz başka bir önlem yoktur. Böyle bir durum fark ederseniz size en yakın servise gitmeli veya yol yardımı çağırmalısınız.

Hararet Göstergesi Uyarısı Nedeniyle Yolda Kalmamak için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her şeyden önce aracın hararet göstergesi uyarı veriyorsa dikkatli davranmalı ve yukarıda bahsedilen uyarılara dikkat etmelisiniz. Aracınızın hararet yapması durumunda motorda ve motor parçalarında hasar meydana gelebilir. Bilindiği gibi motorda oluşan arıza ve motor parçası değişimi son derece masraflı olabilir. Ayrıca böyle bir durum aracınızın değerini de azaltacaktır. Motorda zarar meydana gelmemesi için bahsedilecek hususlarda özenli davranmanız gerekir:

  • Çok aşırı sıcak havalarda yüksek hızlı bir şekilde aracı kullanmamalısınız. Ayrıca aracınızın motorunu dinlendirmeden sürüş koltuğuna geçmemeniz gerekir.
  • Arabalarda soğutma sistemleri mevcuttur. Bu sistemlerin bakımının yapılmasına özen göstermelisiniz. Bakımı ihmal etmeden teknik servislerde düzenli olarak parçaların kontrolüne önem vermek gerekir. Bu sayede yaşayabileceğiniz birçok soruna karşı önceden tedbirinizi alabilirsiniz.

Teknik servislerde radyatör hortumunun kontrolünü periyodik olarak yaptırmalısınız. Ayrıca antifriz suyu değişimini ve hararet müşürü bakımını da uzmanlardan destek alarak kontrol ettirmeniz de hararet sorunu açısından önem taşır. Aracınızda motor hasarı oluşmaması için teknik servisin vereceği tavsiyeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Aracınızın muayenesini düzenli olarak yaptırarak, yolculuk sırasında yaşanabilecek motor hasarlarının önüne geçebilirsiniz.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.