Anasayfa » İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter

İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter

by Autocom
0 yorum 3 dakika oku
Autocom | İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter

Artık 0 kilometre, yeni bir araba satın almak ekonomik sebeplerden dolayı tüketiciler için uygun bir seçenek olmaktan uzaklaştı. Yüksek fiyatlarından dolayı tüketiciler yeni araba almak yerine taleplerini ikinci el araba almaya yöneltti. Bununla birlikte, ikinci el araba alma süreci yeni bir araç almaya göre farklılıklar içerdiği için sizi birçok bilinmeyenle karşı karşıya bırakabilir. İkinci el araba almadan önce ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun aracı bulmak, bir miktar çalışma ve araştırma yapmanızı gerektiriyor. Pazardaki birçok marka ve modeli karşılaştırarak, hangi satıcıya güvenebileceğinize karar vererek ve ikinci el araba fiyatları için geniş bir araştırma yaparak doğru bir tercih yapabilirsiniz.  

İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Autocom | İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter

Daha şeffaf ve güvenilir bir otomobil alım satım işlemi gerçekleştirdiğinizden emin olmak için ikinci el araba ticareti için tecrübelerimiz doğrultusunda size bazı tavsiyelerde bulunmak isteriz. Bu tavsiyelerimiz içinde en önemli 10 kriteri paylaşıyoruz:

  1. Bütçe: Hayalinizdeki ikinci el arabayı bulmak için yola çıkmadan önce kendinize net bir bütçe belirleyip bütçenize bağlı kalmanız önemlidir. Otomotiv pazarında çok sayıda seçenek ile karşılaştığınızda bütçenize bağlı kalmanız aramanızı daraltmanıza yardımcı olur. Bu sayede ikinci el araba satın alırken daha rasyonel kararlar verebilir, ayırmayı planladığınız bütçeden çok sapmamış olursunuz.
  2. Plaka sorgusu: Beğendiğiniz ikinci el otomobilin dışarıdan her şeyi doğru gibi görünse de aracın zorlu bir geçmişi olabilir. Telefonunuzdan kısa mesajla yapacağınız bir sorgu ile araç siciline ilişkin ayrıntılı bir rapor elde edebilirsiniz. 5664’e aracın plakasını göndererek HGS sayfasında ya da e-devlet ikinci el araba sorgusu ile aracın hasar kaydı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  3. Mülkiyet ve araç ruhsatı: İkinci el arabanın üzerinde borç veya haciz yoksa ve aracı doğrudan satın alabiliyorsanız satıcının araç ruhsatını gösterebilmesi gerekir. Özellikle bireysel bir satıcı ile anlaşma yapmaya çalışıyorsanız, aracın gerçek sahibinin satan kişi olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Satıcı adının ruhsattaki adla eşleşip eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz.
  4. Araç muayene: Araç muayenesi, aracın durumunu değerlendirmek için içinin ve dışının dikkatli bir uzman tarafından incelemesini içerir. İkinci el araçlar için zorunlu hale gelen ekspertiz raporu, aracın içini, dışını, aracın ve kaputun altının kapsamlı bilgisini sağlar. İhmal edilmemesi gereken bu adım, alıcıları potansiyel kötü bir anlaşmadan korumaya yardımcı olabilir.
  5. Prestij: İkinci el otomobil alım satımı konusunda deneyimli değilseniz, doğru karar verdiğinizden emin olmak için iyi üne sahip araçlara yönelmeniz daha uygun olabilir. Bir aracın prestijini değerlendirmek için kullanıcı incelemelerine veya aracı derecelendirme sitelerine bakabilirsiniz. İster 2021‘in en çok satan ikinci el SUV modellerini, ister ikinci el araç modellerini arıyor olun, otomobil inceleme sitelerinden faydalanabilirsiniz.
  6. Sürüş: Satın almadan önce aracın direksiyonuna geçmeniz çok önemlidir. Hayalinizdeki araç için son kararı vermeden önce sürücü olarak yolda araçla kurduğunuz bağı görmeniz büyük önem taşır. İkinci el araçla gezintiye çıktığınızda göz önünde bulundurmanız gereken sorular bulunur. Sürüşünüz doğal ve sezgisel mi? Kendinizi güvende hissediyor musunuz? Gaz ve fren pedalları ne kadar hassas?
  7. Yaşam tarzı: İster ikinci el araç ister sıfır bir araç alın, çoğu aracın satın alma işlemi kullanım ve pratik uygunluk üzerine kuruludur. İtfaiye kırmızısı bir spor otomobil bütçenize uygun olsa da ailenizle kullanmak ya da uzun yola çıkmak için geniş ve güvenli bir SUV daha uygun bir model olur. İkinci el aracın araştırma sürecinde araca neden ihtiyacınız olduğunu unutmadan hareket etmeniz iyi sonuçlar verir.
  8. Finansman: İster peşin ödeme yapmayı ister kredi almayı planlayın; araç satın alırken finansman seçeneklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Seçtiğiniz finansman türüne bağlı olarak, ikametgâh, gelir veya kimlik belgesi göstermeniz gerekebilir. Gereklilikler, kredi veren kurumun ne tür belgeler istediğine bağlı olarak değişse de bu belgeleri önceden hazırlamanız satın alma sürecini hızlandırabilir. İkinci el araba alımında kredilendirme işlemleriniz için AUTOCOM’un sunduğu TAKASBANK güvenli ödeme hizmetinden faydalanabilirsiniz.
  9. Garanti: Aramalarınızda hala garanti kapsamında olduğu belirtilen ikinci el araba ilanları görebilirsiniz. Bu ifade, ikinci el otomobilin hala üretici garantisi kapsamında olduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte, bazen bu araçlar bir üçüncü taraf garantisi kapsamındadır bununla birlikte, araç üç dört yıldan eski ise artık kapsam dahilinde olmayabilir. Aracın garanti kapsamında olmaması durumunda, kimi kullanıcılar ikinci el otomobilin orijinal garanti süresini uzatan ek hizmetler satın almayı tercih edebilir.
  10. Sigorta: İkinci el araba satın alındığında zorunlu trafik sigortası yaptırılması gereklidir. Sigorta yaptırmanız için izin verilen maksimum süre on beş günü kapsar. Size en uygun sigorta seçeneklerini aracınızı satın almadan önce belirlemek sizi yüklü sigorta primlerinden koruyabilir. Satın alabileceğiniz birkaç ikinci el otomobili belirledikten sonra sigorta seçeneklerinizi araştırmaya başlayabilirsiniz. Farklı sigorta acentelerinden araç seçenekleriniz için fiyat isteyip maliyetlerini karşılaştırabilirsiniz.

İkinci el araba alım-satımı, öncesinde gerekli araştırmalar yapılmadığında oldukça riskli bir deneyim haline gelebilir. Riskleri azaltmak, süreci hızlı ve sorunsuz tamamlayabilmek için AUTOCOM’un akıllı fiyatlandırma, hızlı ve kolay alım satım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Aynı gün içerisinde hem ekspertiz raporu alabilir hem de tüm noter ve kredilendirme işlemlerini iki saat içerisinde kolayca tamamlayabilirsiniz.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.