Araç plakanızı değiştirmek veya yenilemek istiyor musunuz? Bu yazıda, plaka yenileme ve değiştirme işlemlerinin nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi vereceğiz.
Araç plakaları hakkında merak edilen pek çok nokta bulunuyor. Özellikle kişilerin kendi isteklerine, beğenilerine, yeniden alım işlemlerine ve daha farklı pek çok kritere göre plakaları değiştirme ve yenileme imkanına sahip olması, bu seçeneğin sık tercih edilmesini sağlıyor.
Plakalar, araçların kimlik belgeleri olarak kabul edilir ve trafikte güvenli seyri sağlamak için önemli bir rol oynar. Zamanla yıpranan, okunaksız hale gelen veya kaybolan plakaların yenilenmesi veya değiştirilmesi gereklidir.
Plaka değişikliği yapmak isteyen kullanıcılar gerekli başvuruları tamamlayıp istenen şartları da sağladığından emin olduktan sonra notere giderek plaka değişikliği yapmak istediğini belirtebilir ve bu evraklar ve eski aracının eski plakası ile birlikte satış-devir işlerini yapabilirler. En son işlem olaraksa en yakın Şoförler Odası şubesine gidebilir ve plakayı bastırabilirler.
Plaka Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?
Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve bağlı kuruluşlara müracaat ederek plaka değişikliği randevusu alınması gerekirdi. Ancak günümüzde tüm işlemler noter aracılığı ile yapılır ve noterlerden randevu almak gibi bir zorunluluk bulunmaz. Dilediğiniz zaman gidip plaka değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Plaka yenileme veya değiştirme işlemleri genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır.
Plaka Yenileme İşlemi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Plaka yenileme işlemi için gerekli ve yanınızda mutlaka bulunması gereken evraklar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Araç ruhsatı aslı ve fotokopisi
- Zorunlu trafik sigortası poliçesi aslı ve fotokopisi
- Eski plakalar (varsa)
- Plaka basım ücreti
İlgili belgelere sahip olması halinde plaka değişimi için yetkili makamlara başvuruda bulunulabiliyor. Siz de plaka değişimi ile ilgili başvuruda bulunmak için ilk olarak noteri sonrasında ise size en yakındaki Şoförler Odası şubesini ziyaret ederek ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Plaka yenileme işlemi, yıpranmış, okunaksız hale gelmiş veya kaybolan plakaların yerine yenilerinin takılması işlemidir. Bu işlem,
- Yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte en yakın notere gidilir,
- Noterde plaka yenileme talebinde bulunulur ve gerekli belgeler ibraz edilir,
- Plaka basım ücreti notere ödenir,
- Noterden plaka basım belgesi alınır,
- Plaka basım belgesi ve araç ruhsatı ile birlikte Şoförler Odası’na bağlı plaka basım merkezine gidilir,
- Yeni plaka teslim alınır.
Plaka Yenileme ve Değiştirme Nedenleri
Plaka yenileme ve değiştirmenin farklı nedenleri olabilir. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:
Plaka Yenileme Nedenleri:
-
Yıpranma: Zamanla plakalar yıpranabilir, soyulabilir veya paslanabilir. Bu durumda plakalar okunaksız hale gelebilir ve trafikte güvenlik sorunu yaratabilir.
- Hasar: Kazalar veya diğer etkenler nedeniyle plakalar hasar görebilir. Hasarlı plakalar da okunaksız hale gelebilir ve trafikte güvenlik sorunu yaratabilir.
- Kaybolma: Plakalar kaybolabilir veya çalınabilir. Kaybolan veya çalınan plakalar yerine yenileri takılmalıdır.
- Aracın ilinin değişmesi: Aracınızı ikamet ettiğiniz ilin dışına taşıdıysanız, plakalarınızı da o ilin plaka koduna göre değiştirmeniz gerekir.
- Özel plaka: Özel bir plaka sahibi olmak isteyebilirsiniz.
Plaka Değiştirme Nedenleri:
- Estetik: Mevcut plakanızın görünümünü beğenmeyebilirsiniz ve daha estetik bir plaka sahibi olmak isteyebilirsiniz.
- Kişiselleştirme: Plakanızı kişiselleştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin, isminizin veya özel bir sayının plakada yer almasını isteyebilirsiniz.
- Maneviyat: Bazı insanlar, uğurlu sayılara veya harflere inanırlar ve bu nedenle plakalarını değiştirmek isteyebilirler.
- Güvenlik: Plakanızın çalınmasından veya kötüye kullanılmasından endişe duyuyorsanız, plakanızı değiştirebilirsiniz.
Hangi Araçların Plakaları Değiştirilemez?
Plaka değişim işlemleri hemen her araç için gerçekleştirilebilir olsa da belli başlı araçlarda plaka değişikliği mümkün görünmüyor. Araç plakası değiştirilemeyen araç seçenekleri arasında;
- Geçerli muayenesi bulunmayan araçlar,
- Motorlu Taşıt Vergisi borcuna sahip olanlar yer alıyor.
Bu araçlarla ilgili plaka değişiklik kayıtlarını gerçekleştirmek için zorunlu bakımları yaptırmak ve ilgili vergileri ödemek gerekiyor. Bu işlemlerin sonrasında plaka değişikliği başvurusunda bulunulabiliyor.
Muayeneden Geçmeyen Plaka Yenileme
Ülkemizde araç plakaları Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Derneği tarafından TÜVTÜRK Araç Muayene Kriterlerine uyularak hazırlanıyor. Aşağıda belirtilen standartların dışında kalan plakalar muayeneden geçemiyor:
- Plakada cam ya da folyo gibi kaplamalar olması,
- Plaka üzerinde boya, boya kalıntısı, eğim, aşınma, bükülme ya da çöküklük olması,
- Plakanın kenarındaki çizginin kesilmiş olması ya da şeklinin değiştirilmesi,
- Kare plaka gibi özel ölçü ile yapılmış olması,
- Plaka üzerinde çivi ya da vida gibi objeler yer aldığı için harf ya da rakamların okunamaması.
Hangi Plakalar Ağır Kusurlu Sayılıyor?
Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerekir. Ağır kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri şunlardır:
- App plakalar (yasal olmayan yollarla basılan plakalar)
- Üzerinde vida yer alan plakalar
- Deforme olmuş plakalar
- Üzerinde damgası olmayan plakalar
Ağır kusurlu sayılan plakalar ile muayeneden geçmeniz mümkün değildir.
Plaka Değiştirme ve Zorunlu Trafik Sigortası
Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta yaptırmak için süreniz ise 15 gündür. Yani aracı devraldığınız tarihten itibaren ilk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerlidir.
2024 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar?
Noter ihtarname ücretleri, ihtarname türüne göre değişiklik gösterir. İhtarname ücretinin, asgari tutarı 155 TL olup en yakın noter şubesinden işleminize göre noter ihtarname ücretini öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra 2024 plaka değişiklik ücretleri 0 araç tescili için 1.138,00 TL, 2. el araç plakası değişirse 1.489,36 TL olarak değerlendirilmektedir.
Plaka Değiştirirken / Yenilerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Plaka yenileme veya değiştirme işlemleri için randevu almanıza gerek yoktur.
- İşlemler sırasında aracınızın muayenesi geçmiş olmamalıdır.
- Aracınız üzerinde haciz veya başka bir şerh varsa, plaka yenileme veya değiştirme işlemi yapamazsınız.
- Plaka basım merkezlerinde kredi kartı ile ödeme kabul edilmeyebilir.
Autocom Blog, her hafta yayınladığı güncel ve faydalı içeriklerle bilgi sahibi olmanızı sağlar. Siz de bu yazımızı okuduktan sonra plaka yenileme ve değiştirme işlemleriniz hakkında fikir sahibi olup, plaka yenileme ve değiştirme sürecinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Güncel içerikler için Autocom Blog’u takip etmeye devam edin.