Covid-19 salgını ile artan hijyen önlemleri içerisinde araç sterilizasyonu da kritik bir öneme sahiptir. Virüs ve bakteriler, birkaç saatten birkaç güne kadar farklı yüzeylerde sabit kalabilir. Sürücülerin, yolcuların ve çalışanların dokunduğu araçlar, dokunma, öksürme veya hapşırma gibi havadan yüzeye bulaşma yoluyla kontamine olabilir. Peki, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için araba sterilizasyonu nasıl yapılır? Araç sterilizasyonu hakkında bilmek istediklerinizi ve merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Covid-19 salgını ile artan hijyen önlemleri içerisinde araç sterilizasyonu da kritik bir öneme sahiptir. Virüs ve bakteriler, birkaç saatten birkaç güne kadar farklı yüzeylerde sabit kalabilir. Sürücülerin, yolcuların ve çalışanların dokunduğu araçlar, dokunma, öksürme veya hapşırma gibi havadan yüzeye bulaşma yoluyla kontamine olabilir. Peki, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için araba sterilizasyonu nasıl yapılır? Araç sterilizasyonu hakkında bilmek istediklerinizi ve merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Araç Sterilizasyonu İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Araç sterilizasyonu yapılırken öncelikle çok temas edilen yüzeyler hedeflenmelidir. Temizlik işlemi; kapı kolları, direksiyon simidi, araç içi ekranlar, emniyet kemerleri, vites kolları ve araba zemini gibi önemli yüzeylere odaklanarak yapılmalıdır. Virüslerin çapraz bulaşmasını önlemek için araç içi ve dışı temas noktaları profesyonel bir şekilde temizlenmelidir. Arabanızı iyice sterilize etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Tek kullanımlık eldivenler giymeli ve kendinizi tozdan, kimyasalların solunmasından, olası virüslere maruz kalmaktan korumak için temizleme işlemi sırasında bir yüz maskesi takmalısınız.
- Tüm paspasları çıkarmalı ve sabunlu solüsyonla ovmalısınız. Sonrasında iyice kurulamalısınız.
- Kir ve kalıntıları temizlemek için boşlukları yumuşak bir bez yardımı ile iyice temizlemelisiniz.
- Ilık su ve sabunu karıştırarak mikrofiber bez ile koltuk yüzeylerini silmelisiniz. Ancak bu işlemi yaparken minderlere su sızdırmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu, küf oluşumuna neden olabilir.
- Yumuşak bir bezi %70 izopropil alkole batırarak çok temas edilen yüzeyleri (direksiyon simidi, düğmeler, kollar, vb.) silebilirsiniz. Hazır halde bulunan alkol bazlı mendilleri de kullanabilirsiniz.
- Virüs ve bakterileri öldürmede etkili olabilmesi için yüzey birkaç dakika temizleyici ile ıslak kalmalıdır. İşlem sonunda tüm aracın tamamen kuru olmasına dikkat edilmelidir.
- Aracı temizlemek ve dezenfekte etmek için kullanılan eldivenler, işlem bittikten sonra atılmalıdır. Eller su ve sabun ile iyice yıkanmalı, bunlar yoksa en az %70 alkol içeren bir dezenfektan kullanılarak el hijyeni sağlanmalıdır. Dezenfeksiyon sırasında giyilen kıyafetler uygun su ayarında yıkanmalı ve tamamen kurutulmalıdır.
Araç içindeki sert koltuklar, kolçaklar, kapı kolları, emniyet kemeri tokaları, ışık ve hava kontrolleri, kapılar, pencereler ve tutamaklar gibi gözeneksiz sert yüzeyler, deterjan veya sabun ve su ile temizlenebilir. Aynı şekilde en az %70 alkol içeren çözeltilerde tercih edilebilir.
Kumaş koltuklar gibi yumuşak veya gözenekli yüzeylerde bulunan görünür kirleri bu yüzeylerde kullanım için uygun temizleyicilerle temizleyebilirsiniz.
Araç buharlama yöntemi, hızlı bir şekilde çok daha geniş alanları dezenfekte etmenin en hızlı yoludur. Bu işlem, döşeme ile kaplı bağlantı parçaları ve geleneksel temizleme yöntemleriyle ulaşılması zor olabilecek alanlar dâhil olmak üzere çok çeşitli araç yüzeyleri için idealdir.
Yüksek seviyeli bir dezenfektan kullanılarak kabin içine püskürtülmesi, geniş bir patojen yelpazesinin %99,99’unu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu işlemin eğitimli ve tam donanımlı teknisyenler tarafından güvenlik önlemlerini takip ederek yapılması son derece önemlidir.
Araç Temizliği İçin Hangi Temizleyiciler Güvenlidir?
Bir aracın sterilizasyon işlemini gerçekleştirmek, araçların sahip olduğu tasarımları sebebiyle çok da kolay değildir. Aynı zamanda araç yüzeyleri de sürekli sert temizlik ürünlerine dayanacak şekilde yapılmamıştır, bu yüzeyler çok sık ve yanlış ürünlerle temizlenir ise yıpranabilir. Bu nedenle araç dezenfektesi için en ideal ve zararsız ürünler su ve sabundur. Bulaşıcı hastalıkları önlemek için alkol içeren solüsyonlar da su ve sabuna ek olarak belirli miktarlarda kullanılabilir. Bu ürünler aynı zamanda araçların iç kısımları için de güvenli kullanıma sahiptirler.
Temizlik için çamaşır suyu gibi amonyak içeren ürünler, bulaşıcı hastalıklardan korunmada her ne kadar etkili olsa da araç içi kumaş ve döşemelerinizin bozulmasına yol açabilir. Özellikle araç bilgi-eğlence ve dokunmatik ekranlarda agresif temizleyiciler kullanmamaya dikkat edilmelidir. Bu alanlarda ekran mendili veya sabunlu su ile nemlendirilmiş yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Temizleme işlemleri sırasında sorun yaşamamak için bahsedilen ekran ve elektronik alanlar rahat temizlenebilen kaplamalar ile koruma altına da alınabilir. Deri koltukları temizlerken deriyi çizmemek için mikrofiber bir bez kullanmalı ve çok sert ovalamamalısınız. Alkol zamanla nemini alarak deriye zarar verebilir. Fazla köpük ve sudan kaçınarak sabun ve su tercihi, deri temizliğinde ideal olandır.
Araç Sterilizasyonu Faydaları Nelerdir?
Birçok insan gün boyunca araçlara girip çıkar. Ancak mikropların saklanabileceği yaygın olarak dokunulan yüzeyleri yeterince dezenfekte etmeyi unutabilir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını durdurmak için aracınızı temiz tutmanız oldukça önemlidir. Araç dezenfeksiyon hizmetleri, özel araçlardan yolculuk paylaşımı yapılan taksiler, otobüsler gibi yerel yönetim araçlarına kadar birçok temel ulaşım modu için uygundur. Otobüsler, taksiler ve trenler çok sayıda yolcuyu kapalı alanlarda taşıyabilir, bu da trabzanlar ve kumaş koltuklar gibi yüksek temaslı yüzeylerde bulaşma riskini artırabilir. Araçlar, insanları ve eşyaları bir yerden başka bir yere taşımaya yardımcı olur. Sürücüler, yolcular, çalışanlar için araçların temizliğinin sağlanması son derece önemlidir. Ortak temas noktalarının dezenfekte edilmesi yüzey hijyeni sağlar. Küf oluşumunu engeller. Bakterilerin neden olduğu kokuları ortadan kaldırır. Bakterileri ve virüsleri yok eder.
Ne Tür Araçlar Dezenfekte Edilmelidir
Virüs bulaşma döngüsünü kırmak için öncelikle birden fazla kişi tarafından kullanılan veya eşya taşıyan her türlü araç dezenfekte edilmelidir. Bunlara iş araçları, otobüsler, tramvaylar, trenler, uçaklar ve feribotlar dâhildir.
Virüs parçacıklarının yüzeylerde canlı kalması insanların bu yüzeylere dokunarak enfeksiyon kapma riskini arttırır. Bir araca binmeden önce siz ve yolcularınızın ellerini yıkaması da harika bir fikirdir. Temiz ellere sahip olmak, aracınızı daha uzun süre temiz tutabilir.