Yolculuk sırasında lastik patlaması, her sürücünün başına gelebilecek en sinir bozucu ve stresli durumlardan biridir. Neyse ki, bu tür durumlarda size yardımcı olabilecek bir kurtarıcı vardır: Stepne. Autocom Blog’un bu yazısında stepneyi mercek altına alacağız. Keyifli okumalar dileriz.
Stepne (Yedek Lastik) Nedir?
Stepne, acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış özel bir lastiktir. Ana lastiklerden farklı olarak, stepne genellikle daha küçük boyuttadır ve daha az sürüş konforu sunar. Amacı, lastik patlaması gibi durumlarda aracınızı güvenli bir şekilde servise veya lastik tamircisine götürebilmenizi sağlamaktır.
Stepne Ne İşe Yarar?
Stepne lastiğin ne işe yaradığı sorusu sıklıkla gündeme gelir. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey bu yedek lastiğin daimi olarak kullanılamayacağıdır. Sadece yolda araçla giderken mevcut lastiğin zarar görmesi ve kullanılamaz hale gelmesi durumunda geçici olarak kullanımı tavsiye edilir.
Stepne lastik sayesinde her daim araç içerisinde kurtarıcı bir lastik yer alır ve sıkıntılı durumlarda yolda kalma gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Böylece sürücüler gidecekleri yerlere kolaylıkla erişim sağlayarak zarar gören lastiklerin değişim sürecini gerçekleştirme imkanı bulabilir.
Bu tür yedek lastikler olmadığı takdirde araç yolda kalır ve lastik değişimi için ya aracın çekiciyle taşınması ya da yeni araç lastiğinin aracın bulunduğu yere getirilmesi zorunlu hale gelir. Stepne lastik bu noktada sürücülere kolaylık sağlar ve yolda kalma problemini ortadan kaldırarak pratiklik sunar. Bu tarz yedek lastikler küçük yapıda olduğu için araç içerisinde de kolaylıkla taşınır ve zahmetsiz değişim olanağı sunar.
Bununla birlikte standart lastiklere göre daha minimal yapıya sahip olan bu geçici lastikler, güç konusunda da daha zayıftır. Bu nedenle stepne lastikle araç kullanılırken belirli bir km’yi geçmemek ve aracı dikkatli sürmek gerekir. Sadece acil durumlarda kullanılması gereken bu lastikleri genel kullanım için tercih etmemek de büyük önem taşır.
Stepne Nasıl Takılır?
Yedek lastiğin önemi hakkında yeterli bilince sahip olduğunuzu düşünüyorsanız geriye bir tek lastiğin nasıl takılacağını öğrenmek kalıyor. Mevcut lastiğiniz patladığında yedek lastik değişimi için şu talimatları izlemelisiniz:
- Aracın düz bir zeminde, el freni çekili ve çalışmıyor olduğundan emin olmalısınız.
- Yol üzerindeki diğer sürücüleri varlığınızdan haberdar etmek için üçgen levha veya flaşör kullanmalısınız.
- Aracı krikoyla kaldırmadan önce, aletleri ve yedek lastiği bagajdan çıkarmanız gerekiyor.
- Yedek lastik basıncının sürüş için yeterli olduğundan emin olmalısınız.
- Araçtaki tekerleğin bijon somunlarını bijon anahtarı yardımıyla somunlar yerinden çıkmayacak şekilde gevşetin.
- Krikoyu aracın altına yerleştirerek lastiğin yerle teması kesilene kadar çevirin. Ardından bijon somunlarını sökerek tekerleği yerinden çıkarın.
- Stepne lastiğini patlak lastiği çıkardığınız şekilde yerine yerleştirin ve bijon somunlarını lastiği sabit tutacak kadar sıkın. Bu noktada sıkma işlemini çok sert tutmamakta fayda var. Aksi halde kriko düşebilir.
- Kriko yardımıyla aracı indirdikten sonra tekrar stepne lastiğindeki bijon somunlarını anahtar yardımıyla tekrar, bu kez olağanca sert bir şekilde sıkın.
- Kriko ve diğer aletleri bagaja koyduktan sonra düşük hızlarda test sürüşü ile lastiğin güvenilirliğini test edin.
Stepne Çeşitleri Nelerdir?
Farklı tiplerde ve boyutlarda stepneler mevcuttur. En yaygın stepne çeşitleri şunlardır:
- Tekerlekli Stepne: Bu tip stepne, kendi jantı ile birlikte gelir ve ana lastikler ile aynı boyuta sahiptir. En yaygın ve kullanışlı stepne türüdür.
- Tam Yedek: Tam yedek stepne, tıpkı ana lastikler gibi aynı boyuta ve jant tipine sahiptir. Bu sayede sürüş konforunda herhangi bir fark olmadan aracınızı kullanabilirsiniz.
- Geçici Stepne (Ters Lastik): Geçici stepneler, daha küçük boyutludur ve daha az sürüş hızı ve konforu sunar. Sadece acil durumlarda kısa mesafelere gitmek için kullanılır ve en kısa sürede değiştirilmesi gerekir.
Her Araçta Stepne Lastik Bulunur mu?
Hayır, her araçta stepne lastik bulundurmak zorunlu değildir. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre otomobillerde stepne lastik bulundurulması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, stepne lastik bulundurmak son derece önemlidir ve birçok avantajı vardır
Stepne Yedek Lastik Ömrü Ne Kadar?
Stepne lastik ömrü ne kadardır sorusunun yanıtı, oto lastiklerin ömrü ne kadar sorusunun yanıtı ile benzer. Her ikisinde de üretici tarafından belirlenmiş bir son kullanma tarihi olmaz. Başka bir deyişle stepnenin son kullanma tarihi olmaz.
Hangi Durumlarda Stepne Kullanılır?
Stepnenin amacı, lastik patlaması gibi durumlarda aracınızı güvenli bir şekilde servise veya lastik tamircisine götürebilmenizi sağlamaktır. En yaygın stepne kullanım sebebi lastik patlamasıdır. Lastik patlaması sonucu aracınızın hareket kabiliyeti kaybolur. Stepne kullanarak aracınızı güvenli bir yere taşıyabilir ve lastik tamir servisine gidebilirsiniz. Kesik, yırtık veya aşınma gibi durumlarda lastik kullanılamaz hale gelebilir. Bu gibi durumlarda da stepne kullanarak aracınızı servise veya tamirciye götürebilirsiniz. Özellikle ıssız veya ulaşılması zor bölgelerde seyahat ediyorsanız, stepne bulundurmak hayati önem taşır. Lastik patlaması veya hasarı durumunda stepne olmadan kalmak sizi zor durumda bırakabilir. Bazen lastik patlaması veya hasarı tamir edilemeyecek kadar büyük olabilir. Bu gibi durumlarda stepne kullanarak aracınızı servise veya lastikçiye götürebilir ve yeni bir lastik satın alabilirsiniz.
- Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır?
- INDICATA Türkiye Tarafından Hazırlanan, Şubat Ayı 2. El Online Pazar Analiz Raporu Yayınlandı
- İsofix Nedir? Neden İsofix Oto Koltuğu?
- Süspansiyon Nedir, Ne İşe Yarar?
- Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Egea, Doblo ve Fiorinolar!
- ÖTV Matrah Düzenlemesi 2022 Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?