Otomobille yolda kalmak araç kullanıcılarının korkulu rüyalarındandır. Birçok farklı sebepten oluşabilen ve beklenmedik bir zamanda gerçekleşen yolda kalma sebeplerinden birisi de akünün bitmesidir. Böyle bir durumda başvurabileceğimiz yöntemlerden birisi akü takviyesi ile aracı yeniden çalıştırmaktır. Akü, aracı çalıştırmak için gerekli yüksek akımı üretmenin yanı sıra voltaj ve amper dengelemesi, aydınlatma ve kalorifer gibi elektriğe ihtiyaç olan tüm kısımların da çalışmasını sağlar. Kendi kendine şarj olabilme özelliğine sahip akü; çevre koşulları, trafik yoğunluğu, özellikle soğuk havalarda kalorifer ve ayna rezistansı kullanımı, araç çalışmıyorken elektrik kullanımı, uygun olmayan akü seçimi, kaçak akımlar, sonradan eklenen elektronik sistemler, alternatör kaynaklı sorunlar ve akü ömrü gibi birçok nedenden dolayı deşarj olabilir. Bu durumda takviye ile aracın yeniden çalışması sağlanabilir.
Akü Takviye ile Nasıl Çalışır?
Akü bittiğinde aracı yeniden çalıştırabilmek için en hızlı yöntem bir başka araçtan aktarma kablosu vasıtasıyla akü takviyesi yapmak olacaktır. Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken hem sizin hem de diğer sürücülerin sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmış olmasıdır.
Akü takviyesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Akü kablosunu bağlamadan önce aracınızın motorunu ve elektrik ile çalışan far, radyo, iç aydınlatma gibi tüm aksamları kapatılmalıdır.
- Takviye kablosunun kırmızı ucu aküsü boş olan aracın (+) artı kutbuna; diğer ucu da aküsü dolu olan aracın (+) artı kutbuna bağlanmalıdır.
- Takviye kablosunun siyah ucu aküsü boş olan aracın (-) eksi kutbuna; diğer ucu da aküsü dolu aracın kaportada yer alan metal bir aksamına tutturulmalıdır.
- Aküsü dolu olan aracın motoru çalıştırılır. Bir süre aküsü boş olan aracın aküsünün şarj olması beklenir ve çalıştırılır. Araç çalışmaz ise bir süre daha akım gelmesi için beklenmelidir.
- İki araç da çalıştıktan sonra takviye kabloları, bağlantı sırasının tersi olacak şekilde, önce takviye edilen araçtan, sonra takviye eden araçtan sökülür. Kablolar çıkarılırken önce (-) eksi kutupların, sonra (+) artı kutupların çıkarılması gerekir.
- Akü takviyesi başarılı olduktan sonra, alternatörün aküyü şarj etmesi için takviye edilen aracın bir süre çalışmasına ve akünün deşarj olması için de bir süre kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Akü Takviyesi Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Basit bir işlem gibi görünse de akü takviyesi sırasında tüm güvenlik önlemleri mutlaka alınmalı ve işinde uzman kişilerce yapılmalıdır. Akünün kimyasal yapısının doğurabileceği tehlikeler, elektrik akımı ya da akünün patlaması gibi durumlarla karşılaşmamak için tüm tedbirler alınmalıdır. Kabloların kesinlikle ilgili yerler dışında bir yer ile temasının olmaması gerekir. İşlemin yapılacağı araçlardaki akülerin aynı akım ve gerilim şiddetine sahip olduğu önceden kontrol edilmelidir. Takviye sırasında kabloların ısınması normal olacağı için plastik kısmında erime ve yangın ihtimali oluşmaması için kalitesiz kablolar tercih edilmemelidir. Takviye sırasında kıvılcım ve alev olmamalı, sigara içilmemelidir. Hasarlı ve çatlamış aküden takviye yapmak ciddi güvenlik ve sağlık sorunlarına sebep olabilir. Her iki aracın da kontak anahtarı kapalı olmalı ve araçlar birbirlerine temas etmemelidir. Kablolar araçların hareketli ve sıcak olan egzoz ve radyatör gibi kısımlara dokunmamalıdır. Akünüzü özellikle sezon geçişlerinde yetkili kişilere kontrol ettirip ölçümlerini yaptırarak beklenmedik bir durumla karşılaşmayı önleyebilirsiniz. Akü eğer kullanım ömrünü tamamladı ise değişimi yapılmalı, bakım ihtiyacı varsa işin uzmanları tarafından gerekli işlemler yapılmalıdır.