Anasayfa » Otomobillerdeki Arıza İşaretleri Nelerdir?

Otomobillerdeki Arıza İşaretleri Nelerdir?

by Autocom
0 yorum

Araç kullanmak her ne kadar keyifli bir deneyim olsa da sürecin güvenli bir şekilde sonlanabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar vardır. Farklı sistemlerin ve pek çok parçanın bir araya getirilmesi ile oluşturulan araçların bazı durumlarda arıza vermesi muhtemeldir. Önemli olan arızalar sırasında gösterge panelinde beliren işaretlerin anlamını yorumlayabilmek ve duruma göre uygun aksiyon alabilmektir. Otomotiv sektöründe arabalar nihai kullanıcıya ulaştırılmadan önce titizlikle tasarlanır ve tüm detaylar incelenir. Bu detaylardan biri, belki de en önemlisi, gösterge panelidir. Her araçta bulunan gösterge panelleri, herhangi bir arıza durumunda ekrana yansıttığı uyarılar sayesinde sürücüleri arıza hakkında bilgilendirir. Ancak sürücülerin pek çoğunun arıza işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmedikleri de bir gerçektir. Yolculuk esnasında güvenliğinizi sağlamak ve daha büyük problemlere sebep olmadan önlem alabilmeniz için araç arıza işaretlerinin neler olduğunu ve nasıl anlaşıldığını bilmek önem arz eder.

En Sık Karşılaşılan Araba Arıza İşaretleri ve Anlamları

Araçların gösterge panellerinde pasif olarak yer alan simgeler arıza durumunda aktifleşerek sürücüye uyarı verir. Her bir simge farklı bir anlam ifade eder ve arıza durumunda çeşitli renklerle temsil edilirler. Arıza lambaları:

  • Mekanik
  • Aydınlatma
  • Güvenlik
  • Genel
  • Gelişmiş işaretler olarak kategorize edilebilir.

Otomobiller çok kapsamlı tasarımlardır. Bu nedenle arızaları belirli bir sayı ile sınırlamak pek mümkün olmayabilir. Ancak sürücülerin en çok karşılaşma ihtimali olduğu arıza işaretleri ve anlamları şu şekilde sıralanabilir:

Hararet İkaz Işığı

Motorun olması gerekenden çok daha fazla ısınması durumunda ekranda beliren kırmızı renkli bir işarettir. Bu ışık yandığı ilk anda yapılması gereken şey, aracı durdurmak ve soğumasını beklemektir. Hararet ikaz ışığı soğutma sıvısı ile ilgili bir problem olduğu için arabanın suyunun kontrol edilmesi gerekir. Daha büyük sorunlar ortaya çıkmaması için ışık yandığı sürece aracın kullanımına devam edilmemesi tavsiye edilir.

Autocom | Hararet İkaz Işığı

Motor İkaz Işığı

Autocom | Motor İkaz Işığı

Sarı renkli motor ikaz ışığı, motorda ciddi bir sıkıntı olduğunun ve aracın arıza durumuna geçtiğinin göstergesidir. Arıza modu motorun çok daha fazla zarar görmemesi için devreye girer ancak bu durum motoru uzun süre korumaz. Yapılması gereken, en yakın servise giderek problemi çözmektir. Eğer motor arıza ışığı kırmızı renkte yanıyor ise problem çok daha ciddi demektir ve aracın kullanılmaya devam edilmemesi gerekir.

Fren Hidrolik Seviyesi Işığı

Autocom | Fren Hidrolik Seviyesi Işığı

Fren sisteminin randımanlı çalışabilmesi için sistem hidrolik sıvı ile desteklenir. Bu sıvı olması gereken seviyenin altında düştüğü zaman uyarı ışığı yanar. Fren sisteminin çalışmasının etkilenmemesi için aracın servise götürülmesi gerekir.

Akü İkaz Işığı

Autocom | Akü İkaz Işığı

Akü, birçok sisteme güç vermesi ile araçların en önemli parçalarından biridir. Akünün voltajı düştüğünde, aküde veya alternatörde bir arıza olması durumunda akü ikaz ışığı yanar. Arızanın durumuna göre tamir veya değişim gerekebilir. Bu noktada yapılması gereken, elektrikle çalışan aksamların kullanımını azaltarak servise gitmektir.

ABS İkaz Işığı

Autocom | ABS İkaz Işığı

ABS otomobillerin güvenliğini sağlayan önemli bir sistemdir. Marş bastıktan sonra ABS sistem ışığı yanmaya devam ediyor ise bir problem olduğu anlamına gelir. Bu durumda zaman kaybetmeden aracın yetkili servise götürülmesi tavsiye edilir.

Lastik Basıncı İkaz Işığı

Autocom | Lastik Basıncı İkaz Işığı

Lastik basıncının çok yüksek veya düşük olması durumunda yanan ikaz lambasıdır. Her iki durum da sürüş güvenliğini tehlikeye atacağı için lastik basıncının kontrol edilmesi ve ideal basınç oranına ulaşılması gerekir.

Otomobillerin parça ve sistemlerinin kullanım ömrü de tüm bu arızaları tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle ikinci el araç alırken aracın durumunu detaylı olarak araştırmak fayda sağlayabilir.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.