Anasayfa » Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?

by Autocom
0 yorum

Güvenli bir sürüşün en önemli parçalarından birisi aracın lastikleridir. Yol tutuşunu sağlayan lastikler, sürüş esnasında aracınızı daha rahat kontrol etmenizi sağlar. Otomobil lastiklerinin doğru kullanıma maruz kalması halinde yaklaşık 10 yıl kadar ömrü vardır. Bu sebeple lastik üretim tarihinin 10 yılı aşması durumunda mutlaka değişim gerekir. Bu sebeple otomobilinizin lastik üretim tarihini mutlaka kontrol etmelisiniz. Lastiğin üretim tarihini fark edebilmek ve anlamak aslında son derece kolaydır.

Lastiklerin yan tarafında DOT ile başlayan bir kod yazmaktadır. Bu numaraların son dört hanesine baktığınızda lastiğin üretim tarihini görebilirsiniz. Bu üretim tarihi dört rakamdan oluşmaktadır ve ilk iki rakamı üretim haftası, son iki rakamı da üretim tarihini ifade eder. Bunu bir örnek ile anlatmak gerekirse: Eğer lastiğin DOT kodunun son dört hanesi 1120 şeklinde yazıyorsa, bu lastiğin üretim tarihi 2020 yılının 11. haftasıdır anlamına gelmektedir. Bu şekilde DOT kodunun son dört hanesinden lastik üretim tarihini öğrenerek lastiklerinizin kaç yaşında olduğunu ve değişim zamanı gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Değişim ya da bakım zamanı gelen lastiklerin bu işlemlerini gerçekleştirmek için hiç vakit kaybetmeyiniz. Trafikte sizin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeniz için lastiklerinizin durumu hayati bir önem taşıdığından asla ihmal edilmemelidir. Sizin ve başkalarının da can güvenliği için lastiklerinizin durumunu takip edin ve vakti geldiğinde lastiklerinizi değiştirmeden trafiğe çıkmayınız.

DOT Kodu Nedir?

Autocom | DOT Kodu Nedir?

Lastiğin üretim tarihinin de içerisinde yer aldığı DOT kodu, aslında bir sembolü ifade etmektedir. ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi güvenlik standartlarına uygunluğu belirtmektedir. DOT kodu size lastiğin üreticisini, nerede yapıldığını, üretim tarihini ve diğer bazı izleme bilgilerini gösterir. Aynı zamanda lastiğin Ulaştırma Bakanlığı ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi testlerini de geçtiğinin bir göstergesidir. Bu nedenle lastik seçiminde bulunurken, lastiğin üzerinde DOT kodunun yer alıp almadığını kontrol etmelisiniz.

Lastiğimde Üretim Tarihi Yazmıyor Ne Yapmalıyım?

Lastiklerin üretim tarihinin lastiklerde yazılması zorunlu bir uygulamadır ve tüm lastik üreticileri bu tarihleri lastiklere yazmakla yükümlüdür. Bu sebepten dolayı lastiğinizin üzerinde mutlaka üretim yılı yazıyor olmalıdır. Bazı lastik üreticileri bunu lastiğin tek tarafına yazdığı için zaman zaman sürücüler DOT kodunu göremeyebilirler. Eğer lastiğin arka ya da iç bölümüne bakarsanız lastiğin üretim yılını görebilirsiniz.

Lastiklerin bir son kullanma tarihi bulunmuyor ise, genel kanı üretim tarihinden sonra en fazla 10 yıl kullanılmasından yanadır. Fakat bu kesin bir tarihi işaret etmediği için lastiklerinizi gerekli kontroller için bir uzmana göstermeniz tavsiye edilir. Eğer lastiğiniz artık aşınmaya başladıysa, yol tutuşu ve fren yapabilme konularında sorun yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu da trafik kazası risklerini arttırır. Bu sebeple lastiklerinizin kontrollerini düzenli bir şekilde yapmayı asla ihmal etmeyiniz. İkinci el araç alırken de otomobilin lastiklerini ve üretim tarihini kontrol etmek, size yeni lastik ihtiyacınız olup olmayacağı konusunda bilgi verir. İkinci el araç alırken aracı güvenilir bir yerden almak ve güvenilir kişilere kontrollerini yaptırmak da oldukça önemlidir. Global uzmanlığıyla her zaman yanınızda olan AUTOCOM ile ikinci el araç alırken de satarken de bu güveni hissedebilirsiniz.

Bunlara göz atmak isteyebilirsiniz

Autocom Logo

Otomotiv sektörüyle ilgili en güncel haberlerin yer aldığı blog sayfamıza hoşgeldiniz.

Burada güncel pazar analizleri ve güncel piyasa bilgilerinin yanında taşıtlarla ilgili uzman ekibimizce yaptığımız tüm incelemeleri bulabilirsiniz.

Copyright © Autorola Türkiye Tüm Hakları Saklıdır. Belirtilen ticari markalar ve markalar, ilgili sahiplerine aittir.